28 november 2010

Lysår


Som Ole Brumm takker jeg ja til begge deler. Knapt hjemvendt fra hinduenes lysfestival i Nepal utplasserer jeg adventsstjerner og lysbuer på sine faste plasser og danderer reinlav, einer og rødglødende blåbærlyng rundt adventslysene. Inspirert av boken Lysår og kunstforeningens lyskveld med forfatteren Trine Andreassen Lie på Dombås bibliotek, henter jeg fram ledige Norgesglass, plukker bort glasslokkene og forvandler syltegøyglass til telysholdere. Om ikke festival som i Nepal, så vil jeg ha lysfest i mørketida. Lysår tar meg i tillegg med på en reise gjennom et helt år med lys og årevis med kulturhistorie knyttet til lys og brød.

Boka åpner med høsten og jeg blar meg utover til advent. De symbolene jeg har pyntet med i dag er av ganske ny dato og alle fra Tyskland, får jeg vite. Jeg leser om dem etter tur. De første adventsstjernene ble laget på en internatskole i 1850-årene. En oppfinnsom mattelærer fant på at barna kunne lære praktisk geometri og fylle adventstiden med å konstruere 14-takkete pappstjerner som ble opplyst innenfra med parafinlamper og brukt til å dekorere skolen med. Noen år etter startet en av disse elevene, som nå drev papir- og misjonsbokhandel i Herrnhut, hjemmeproduksjon av stjernene. Det ble en strålende suksess. Senere ble stjernen videreutviklet av hans sønn som startet verdens første adventsstjernefabrikk.

Jeg ønsker alle en fin og fredelig advent! Hvis du vil lese mer om tradisjoner, støpe lys, bake spesielle brød eller få ideer til dekorasjoner med materialer hentet i naturen, anbefaler jeg boken Lysår.

1 kommentar:

  1. Heisann!

    Advent er velkomment i mørketida, og jeg kjøpte en papirstjerne på markedet i Lübeck i fjor... den må henges opp!

    Jeg skal sende spørsmålet om ursauen videre til Carol. så får du en faglig svar!

    Fortsatt god søndagskveld!

    SvarSlett