14 oktober 2011

Vinterdag


I dag har jeg snudd primstaven til vintersiden. En vott pryder første vinterdag 14. oktober.

Primstaven er en gammel kalender i form av en flat stav med symboler for viktige dager på begge sider, en vinterside og en sommerside. Votten var en del av det geistlige antrekket i katolsk tid, men etter reformasjonen ble dette glemt, og symbolet fikk et annet innhold.


I norrøn tid ble det holdt blot som markerte overgangen til vinterhalvåret. Et av navnene på dette blotet var Vinterdag.


Til utpå begynnelsen av 1900-tallet var 14. oktober og 14. april (første sommerdag) de eneste dagene da det var lov til å flytte eller skaffe seg nytt arbeid.

”Slik været er på første vinterdag, skal vinteren bli”, sies det, eller ble det sagt.

- Hvis det er varmt og klar himmel, med frost om natten, skal det komme regn før tre dager er omme.
- Hvis det er godt vær, kommer snøen sent og vinteren blir god.
- Hvis det er kaldt vær, blir det mye snø.
- Hvis himmelen er grønnaktig, får vi snart frost.

Hos meg var første del av dagen vakker med sol på snøhvite fjell. Så trakk et tynt skylag over hele himmelen, men nå ved femtiden skinner sola inn til meg. Temperaturen har ligget rundt fire og fem varmegrader, og det kan vel regnes som mildt, om ikke varmt, her på Dombås i midten av oktober. Jeg vet ikke hva jeg skal si om vinterværet i forhold til dette. Variert kanskje? Den første snøen kom for ei knapp uke siden, men har smeltet bort. Frost har vi også hatt.

Underlig med slike generelle værmerker J Hvor store deler av landet  gjelder de da?


1 kommentar:

  1. Hei fint å lese om primataven og tidlige tiders tolkninger av vær og vinter.

    Jeg har akkurat lest bopken Midtvintersblot. Det var litt interessant å lese at det første blotet skjedde i disse dager.

    Håper du får en fin helg!

    SvarSlett