25 august 2011

Inkaenes og spanjolenes Peru


I Perus karrige fjell skapte inkaene det største og best organiserte riket som fantes på 1400-tallet. De var smarte og bygde videre på kulturer som var der fra før. Bildet viser noen av dagens rester i Raqchi, et tempel opprinnelig fra preinkatiden tilegnet Viracocha som betyr Skapergudsherskeren eller den Universelle Gud.
  

I løpet av et par århundrer ble inkanene herskere over mer enn 80 folkegrupper i deler av nåværende Ecuador, Peru, Bolivia, Argentina og Chile. Etter 550 år med jordskjelv står denne steinmuren i Cusco fremdeles. Hemmeligheten er trapesvinkler.

 

I 1532 fikk inkaene som verken hadde sett hester eller kanoner før, en sjokkartet opplevelse da hæren deres på 30 000 ble massakrert av spanieren Francisco Pizarros knapt 200. I løpet av få år var inkariket knust enda raskere enn det oppsto. Indianerne fortsatte en håpløs kamp, men fikk en grusom tilværelse med fattigdom, sult, slaveri, tortur og likvidering i 300 år. De hadde ingen ord for penger og kunne ikke forstå spaniernes grådighet. Det store templet i Cusco ble jevnet med jorden og en katedral reiste seg på grunnmurene.



Simón Bolívar drev spanierne ut av så mange søramerikanske land at han ble kalt Befrieren og Bolivia har sitt navn etter ham. I 1824 befridde han Peru.


Inkaindianerne våger i dag å være stolte av kulturen sin.




Stort utvalg av fargerike håndarbeider på markeder og i butikker. Herifra ble det med et par jakker i baby alpakka :-) 

2 kommentarer:

  1. Flott og fargerikt håndarbeid inkaene lager!
    Og imponerende steinmur i Cusco.

    Takk for at du deler opplevelsene dine, det er spennende å følge reisen :)
    Ha et flott opphold videre!

    SvarSlett
  2. Heisann!

    Jeg hadde vel gått amok ved å se alle disse farvene og mønsterne. Måtte ha holdt hardt på mengepungen...

    SvarSlett