29 juli 2011

Kortreist sommer


Jeg liker å være mest mulig hjemme om sommeren. Pusle i og utenfor huset, jobbe hardt med gressklipping, hagearbeid, vindusvask huset rundt, maling, gå dagsturer i fjellet og FÅ BESØK!

Tre vidunderlige venninner fra den tiden vi gikk på folkeskolen var hos meg ei hel helg. Bildet er tatt ovenfor Grimsdalshytta den dagen de kjørte hjem igjen. For første gang traff jeg også ei bloggvenninne som var på gjennomreise. Det betyr en person som jeg har blitt kjent med gjennom blogging. Det var veldig trivelig å treffe personen bak bloggen Vilt og vakkert.

Så kom slutten av juli og geburtsdagsbesøkene. Kolleger og venner i to dager. Familie den tredje. Verandaværet kom og gikk, men vi hadde det så fint sammen. Terrortragedien preget oss alle. Omtanken, kjærligheten og samholdet som fulgte etterpå var god å kjenne på.


Jeg har vært mer trist og lei meg enn vanlig i sommer fordi min kjære Mia ble svakere og svakere på grunn av sykdom. Hun beholdt likevel livsviljen lenger enn jeg trodde. Her er et bilde tatt for en uke siden foran bjørkestubben som har vært mellomstasjon når hun hoppet inn det åpne soveromsvinduet. Dette hoppet klarte hun ikke lenger. Hun måtte derimot hvile her før hun orket å gå videre etter trappen på seks trinn opp til verandaen. Tirsdag denne uka tok jeg den tøffe turen med henne til dyrlegen for siste gang. Den dagen klarte hun nesten ikke å spise.




I år har jeg mot normalt laget en bok som sommerjobb. Utgangspunktet var blogging fra 32 dager i Nepal. I går overførte jeg nesten 190 MB filer til trykkeriet. I dag gikk filene litt fram og tilbake før de ble godkjent av både trykkeriet og meg. Fra 1. september er jeg klar for utsending. Gledelig mange har tatt sjansen på å bestille usett. Det er bare å henge seg på J

Boken passer for alle som liker reiseskildringer. Den er fin å mimre sammen med for deg som har vært i Nepal og nyttig å lese seg opp med for deg som har lyst til å reise dit. 


Tittelen er Namaste Nepal. Utdrag fra forordet:

Namaste! Jeg hilser det guddommelige i deg! I Nepal hilses vi med dette ordet av unge og gamle enten vi møtes eller skilles. Namaste roper barn på lang avstand. Namaste hilser de gamle ærverdig med håndflatene mot hverandre og hevet foran brystet som til bønn. Namaste brukes som både hei og ha det, god dag og adjø.

Jeg vandret blant forskjellige folkegrupper som delvis bor flere dagsmarsjer fra bilvei i fjellområdene Annapurna, Everest og Langtang. Stiene er ofte de eneste transportveiene som finnes og enkelte steder møtte jeg mer lokalbefolkning enn lystvandrere. Barn som gikk til og fra skole møtte jeg mange steder. I Dhading som ligger mellom Kathmandu og Pokhara, var jeg inne i skoler og klasserom og fikk se hvordan de har det der.

Ideen til denne boken kom mens jeg gikk. Deler av inntekten fra salget kan bli til en bedre skolegang for noen barn i Nepal. Korrupsjonen i skoleverket er omfattende og mengden og kvaliteten på undervisningen varierer sterkt.

10 % av overskuddet går til skolebarn i Dhading, Nepal.

Klikk her og se utdrag fra Everest
Klikk her og se utdrag fra Kathmandu og Dhading

20 juli 2011

Svartsurbær på reise


Denne svartsurbæra tok røttene med seg og reiste fra Fredrikstad til Dombås. Internett kan berette om en nøysom plante som liker all slags jord bare den er litt fuktig. Skygge tåler den også, selv om den da kvitterer med færre bær og svakere høstfarger enn på et solrikt sted.


Her hos meg slo svartsurbærbusken seg ned ved sørenden av østveggen ved siden av blankmispelhekken som alltid har vært litt for kort for husveggen. Jeg er sikker på at de to vil trives sammen og håper at busken overlever belastningen med den lange reisen og gir mange antioksidantrike bær neste år. De passer i både saft og syltetøy. Mye pektin inneholder de også slik at syltetøyet blir stivt. Gele til elgsteika kanskje?


Takk til de to den hadde som reisefølge hit.

19 juli 2011

Fantasifulle varder



To eksempler fra de tallrike og fantasifullt bygde vardene ved Grimsdalshytta. Tre venninner fra barneskoletiden som besøkte meg denne helga, la hjemturen om Grimsdalen. Jeg fulgte også med dit for å nyte rømmevafler og sjekke utviklingen av de merkelige skapningene på en høyde ovenfor hytta. Det må gjøres hver gang jeg er der. Dessuten er utsikten med de gamle tradisjonsrike seterhusene en nytelse.


Grimsdalen en mild og overskyet dag med sterk vind. Grimsdalshytta til venstre i bildet.


Det myke tunet foran den gamle bygningen gir meg mange gode minner.

13 juli 2011

Vill du mig något, så träffas vi där


Ikke vet jeg hvor langt denne skjønnheten reiste før den slo seg ned ved garasjeveggen min. Jeg har ikke sett maken noe annet sted i oversiktlig avstand. Den kom i fjor og har vokst seg stor til tross for at jeg aldri har gitt den verken vått eller tørt. Det må være selvhushold.

Hildegard av Bingen som levde på 1100-tallet, kjente til den medisinske bruken av akeleie. Den ble bl.a. brukt mot hovne lymfekjertler, nyresten, gulsott, kvalme og feber. I følge nyere kilder så er det ingen ufarlig kur, så jeg holder meg heller til det poetiske:

Uti vår hage där växa blå bär.
Kom hjärtans fröjd!
Vill du mig något, så träffas vi där.
Kom liljor och akvileja,
kom rosor och salivia,
kom ljuva krusmynta,
kom hjärtans fröjd!

Ukjent forfatter, men synges på en folkemelodi fra Gotland.

12 juli 2011

Utfordring fra Fire – air – earth - water


Hilde med bloggen Fire – air – earth – water har gitt meg en bloggutmerkelse/utfordring. Tusen takk Hilde J Jeg starter med et bilde som for meg representerer både ild, luft, jord og vann.

Reglene er som følger:
-Lenk til den som ga deg utfordringen
-Besvar spørsmålene
-Gi utfordringen videre til ti blogger


Jeg skal forsøke å besvare etter beste evne. Noen av svarene ga jeg også til lokalavisen Vigga da de startet en serie med omtale av blogger og bloggere i april. Klikk her og les artikkelen i Vigga

1. Hvorfor startet du å blogge?
Jeg tenkte at blogg måtte være den enkleste måten å oppfylle ønskene fra venner om reisemail fra Nepal. Bloggen
ble derfor opprettet som en reiseblogg med tittelen I sansenes grenseland. Den har samme tittel som vandreutstillingen med fotografikk.

2. Hvilke blogger følger du?
Blogger om natur, litteratur, foto, reiser m.m. Jeg kan kanskje sammenfatte det i blogger om natur og kultur.


3. Favoritt makeup-merke?
Ingen.

4. Favoritt klesmerke.
Ingen.

5. Ditt må-ha makeup-produkt?
”Må ha” mascara, men det er tiltak å ta den på. ”Må ha” lebestift også, men dette er ikke ting vi må ha.

6. Favorittfarge?
Nesten alle farger som variasjon og til sitt bruk, men i klær liker jeg å kombinere svart med turkis, oransje, grønt, blått. Det viktigste er at fargene har de nyansene jeg liker.


7. Parfyme?
Lette krydderdufter.


8. Favorittfilm?
Ringenes herre.


9. Hvilket land vil du besøke og hvorfor?
For tiden Nepal der jeg har vært to ganger i løpet av et halvt år og nå er i ferd med å lage bok om. Ønsker meg også tilbake til Egypt der jeg har vært fem ganger, til Portugal der jeg har vært fem ganger (inklusive Madeira og Asorene), Peru der jeg har vært én gang og skal reise til snart. Det er flere land jeg ønsker å reise til også, men hvorfor blir for omfattende å svare på her.


10. Still det siste spørsmålet selv.
Favorittaktivitet?
Fjellvandring eller å gå i naturen hvor som helst.


Så skal utfordringen sendes videre til ti andre blogger, men det synes jeg er mange. Jeg velger å sende til Jacta est alia fordi jeg tror hun synes at dette er moro.


08 juli 2011

Keiser og keiserinne


Brannlilje (Lilium bulbiferum), en av mine favoritter som vi kalte keiserkrone da jeg var barn. Nå gløder den i den ene enden som er ferdig av det nyrenoverte lange bedet mitt.


I dag passer det å krone Mia til keiserinne. Keiserinner blir kanskje ikke kronet, men jeg gjør det fordi jeg er så glad for at det ble et bilde av Mia ute i det grønne i sommer også. Både i går kveld og i dag har hun tatt frivillige turer ut i naturen. Hun legger seg ned for å hvile med korte mellomrom, men hun nyter lukter og bevegelser i gresset.


Etter denne hvilen reiste hun seg og tittet gjennom gjerdesprossene på noe spennende i veigrøfta. Så tok hun sats for å hoppe opp på gjerdet og det var vemodig å se at det bare ble med satsen. Krefter til å hoppe så høyt har hun ikke lenger. Gjerdevandring har vært en av hennes store fornøyelser. Der har hun hatt oversikt over villnisset utenfor og posisjon til å stupe ned når en mus forvillet seg forbi.

- Den sanne reisende er den som går til fots. Og selv da setter han seg ned store deler av tiden.
Sidonie Gabrielle Colette (1873-1954, fransk)

07 juli 2011

Rhododendron i Nepal og Norge


Rhododendron på 3.600 m.o.h. i Langtang, Nepal i april.


Rhododendron på 660 m.o.h. på Dombås, Norge i juli. Den siste strutter av energi i det nyrenoverte lange bedet mitt.

03 juli 2011

Gylne forhold på en dør


Nå har jeg tatt første korrekturutskrift av boken om Nepal. Skuldrene er lavere og jeg har tanke for litt annet enn bare bok, syke Mia og det kjempelange bedet. Her kommer en ny episode i serien om dører.

Denne døren fører oss inn i et hus i Rondane. Motivet på døren fører oss på en reise til en uendelige verden av symbolikk som rører ved selveste skapelsen og utviklingen av alt liv. Motivet heter Livets blomst og er her festet til døren ved hjelp av karveskurd.


Uvitende konstruerte vi dette symbolet så fort vi fikk en passer i hånden som barn. Først en sirkel. Så en ny sirkel med passeren i samme posisjon og spissen på et sted på omkretsen til den første. De to neste sirklene i skjæringspunktene mellom de to første. Slik fortsatte vi og fikk et dekorativt mønster som ble fargelagt og hengt opp som et kunstverk på veggen. Du nikker og smiler kanskje gjenkjennende. Det henger et slikt barnekunstverk på veggen hos helsesøster på Dombås.


Den eldste forekomsten av Livets blomst som jeg har hørt om, er gravert inn i en granittsøyle i Osireion ved det store templet Abydos i Egypt. De lærde strides om dateringen, men jordprøver antyder en alder på 18 000 år.


De to første sirklene i konstruksjonen av Livets blomst som vi lekte med som barn, har en oval fellesflate. På latin kalles denne flaten vesica piscis som direkte oversatt betyr fiskeblæren. Vi kaller den også mandala etter mandelformen som er en arketypisk uttrykksform. Fra kunsten kjenner vi til Kristus, Buddha og flere hellige personer avbildet i oval innramming. En mandala kan også være sirkelrund. Carl Gustav Jung benyttet mandalategning for å utforske psyken og tok utgangspunkt i mandalaer i sin modell av menneskets bevissthetsnivåer. I dag er mandalategning en terapiform

Mange av oss tror kanskje at Pythagoras kun puslet med den rettvinklede trekanten, men han studerte i 22 år ved mysterieskolene i Egypt før han grunnla sin egen skole i Kroton i Hellas. Han betraktet mandalaen som en hellig geometrisk figur. Forholdet mellom lengden og høyden er kvadratroten av tre.

Det finnes naturlover som setter standarder for det harmoniske selv om du og jeg kan ha forskjellige oppfatninger av hva som er stygt og pent. Fra forhold i Livets blomst kommer vi videre til det gylne snitt, men det får være tema en annen gang. Naturen er full av eksempler på det gylne snitt, den gylne spiral og andre gylne forhold.