19 desember 2013

A Christmas Carol


Bibliotekansatte i Dovre og Lesja er så heldig at vi har fått tildelt en fast spalte i lokalavisen Vigga annenhver uke. Spalten heter Bokaktuelt. Aktuelt i denne sammenheng betyr ikke at det må være nye bøker og heller ikke mye omtalte bøker. De kan være aktuelle bare fordi vi liker dem. Eller at vi knytter omtalen til en årstid, høytid, filmatisering, begivenhet og lignende.

I år fikk jeg siste uke før jul i fanget, og jeg våget meg frampå med en 170 år gammel roman, En julefortelling av Charles Dickens. Ikke verst å holde seg aktuell i så mange år. Den finnes dessuten som tegneserier, billedbøker for barn, lydbøker og utallige filmatiseringer. Noen av leserne kjenner den som julefilmen A Christmas Carol på TV. Den er også dramatisert på teater og sendt som radioteater. Detaljene og nyansene i teksten er så rike at jeg garanterer nye oppdagelser om boka leses hver jul og anbefaler disse 150 sidene som en juletradisjon. Både barn og voksne finner noe å humre til og å tenke på.

Mr. Scrooge, eller Knug som han heter i norsk oversettelse, er ikke særlig sympatisk på de første sidene:

«Kulden inni ham bunnfrøs de eldede ansiktstrekkene, bet i den spisse nesen, skrumpet hans kinn, stivnet hans skritt; gjorde øynene røde, de tynne leppene blå, og ga seg skarpt til kjenne i den gnissende stemmen. Et frossent rim dekket hodet og øyenbrynene og den magre haken. Hvor han kom, bar han sine kuldegrader med seg; kontoret hans frøs i hundedagene, og tødde ikke opp én grad til jul.»

På en mørk, grå, trist og ensom julekveld får han besøk av gjenferdet av sin tidligere kompanjong Barflint. Mildt sagt uhyggelig. I all sin gru forteller han Knug at det er mulig å unngå et så forferdelig etterliv som han selv har fått. Den sjansen skal han få gjennom besøk av tre andre skrømt som skal vise ham veien til noe bedre.

Midt i svarte natten kommer «Gjenferdet av fortids jul», «Gjenferdet av dagens jul» og til slutt «Gjenferdet av fremdtids jul». Her er det nok å grøsse av, men boka er samtidig fornøyelig, og den får avgjørende betydning både for jula og resten av livet til den gamle gjerrigknarken. Sitatene er hentet fra Torstein Bugge Høverstads oversettelse med tittelen Et julekvad.

«Og faktisk, til å ha vært ute av trening i så mange år, var det en herlig latter han presterte, en rent ut sagt berømmelig latter,...»

12 desember 2013

Adventskos på kjøkkenet


Forandring i planene og hjemmedag i dag. Ingen oppdrag for noen som helst bortsett fra mating av katter hos kollega som er bortreist. Har nettopp hatt en kosestund på kjøkkenet med mye flott radiomusikk inspirert av eller inspirasjon for Edvard Munch som ble født denne dagen for 150 år siden. Ypperlig å bake serinakaker til. Bortsett fra julefruktkake som jeg laget for et par uker siden, blir dette kanskje eneste julekakebakst i år (også). Den siste plata står i ovnen.

Med egne tilpasninger gjennom årene ble dagens oppskrift på serinakaker slik:

250 g hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
150 g smør
80 g sukker
1 egg

Pynt: Egg til pensling og hakkede mandler.

Sikt sammen mel, bakepulver og vaniljesukker. Smuldre smøret i. Tilsett sukker og sammenvispet egg. Arbeid deigen godt sammen. Trill ut som pølse(r). Skjær i 48-50 like store biter. Trill bitene til kuler. Sett kulene på stekeplaten. Trykk dem litt ned med en gaffel. Pensle med sammenvispet egg. Dryss over hakkede mandler.

Stek i stekeovn på 175-180 grader i 10-14 min.

07 desember 2013

Dovregubben og andre pepperkake(loko)motiv


Pepperkakelandsbyen i biblioteket på Dombås er høytidelig åpnet med fullt hus, kulturskolemusikk og spelemannslag.  I den fargerike landsbyen finner vi alt fra lokomotivet Dovregubben til Colloseum og Akropolis. Her har vi rorbuer fra Lofoten, Villa Villekulla, The house of dreams, Sveitser-drøm, funkishus, julehus, kirke, hotell, ja, imponerende til landsby å være.

I anledning 100-årsfeiringen av jernbanestrekningen fra Otta til Dombås er det laget både stasjonsbygning og flere lokomotiv med et ukjent antall vogner på og utenom sporene, påkjørte elger, elger i skogen og mange andre dyr og detaljer å oppdage.

Kom og stem på det du liker best. Premiering i biblioteket lørdag 14. desember kl. 13.








30 november 2013

Velkommen inn i eventyret


Det er som å skride inn i eventyret når hus etter hus åpenbarer seg i mørket på gamle Budsjord i Dovre. Fakkelboksene leder oss gjennom en trang passasje og inn på tunet. I huset innenfor huset innenfor huset finner vi akkurat det vi håper på: Varme på peisen, gløgg i koppen og dekket bord.

Det er fredag kveld før advent og en liten revolusjon. Budsjord bruker jo å være stengt hele vinteren, men da eieren Erik Fenstad Langdalen fikk forespørsel fra kunstforeningen i Dovre og Lesja, ble tradisjonen brutt. La oss håpe at det blir en ny tradisjon med god mat og spennende foredrag om arkitektur på Budsjord hver vinter. 

Erik har et professorat og underviser på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Denne gangen har han fått foredragets tittel fra kunstforeningen: Fra Budsjord til Viewpoint. Med glimt fra kunst og natur tar han oss gjennom århundrene som har gått. Hans tanker om utviklingen videre i lokalsamfunnet vårt engasjerer tilhørerne så sterkt at er vi ikke ferdig så er vi fremdeles i den varme peisestua på Budsjord.






27 november 2013

Luer av jakull


Jakoksen trives i tynn luft og kaldt klima. Med sin tette pels og lange ragg lever den over 3000 meter i Nepal. I lavlandet blir det for varmt. Det sies at den er det viktigste husdyret i hele Himalaya. Den tjener som trekkdyr og gir masse ull til varme klær.


Jeg har strikket luer av jakgarn kjøpt i Nepal. De er også gode og varme. Garnet er flerfarget så det finnes ikke to luer som er like. Veldig spennende å strikke og morsomt å se flere luer sammen. Den perfekte gave til hele familien.

Bestill fra nettbutikken http://epla.no/shops/sanserommet, eldnyb@gmail.com eller tlf. 91 83 54 54





23 november 2013

Alpine Explore Nepal


Til dere som har skrevet til meg fordi dere vil til Nepal – og alle andre: Her er byrået som gjorde mine opplevelser mulig, Alpine Explore Nepal.  


Kontoret er i Thamel, Kathmandu.
Facebook: https://www.facebook.com/alpineexplore.nepal?fref=ts


Dagligvarebutikken på gateplan foran kontorbygningen.


Fra kontoretasjen har vi utsikt til restauranten Bamboo Club som jeg tok de tre forrige bildene fra.


På kontoret finner vi mannen som etablerte Alpine Explore Nepal sammen med en kompanjong i 1993. Gratulerer med 20 års jubileum! Han har også:

Skoleprosjekt: http://www.nepaleducationsociety.org
Kaffefarm: http://www.himalayaorganiccoffee.com
Resort: http://www.countryparadiseresort.com

Skolene skrev jeg om i boka Namaste Nepal. Resorten på en høyde i kaffefarmen viste jeg bilder fra i blogginnlegg 8. november 2013.

21 november 2013

Dashain Festival in Nepal

 

Vi var så heldig å være i Nepal på den viktigste dagen av festivalen Dashain, en høytid som for dem er like stor som jul hos oss. Vi var der altså på "julaften". Det var en ære å få delta i feiringen hjemme hos en familie. Vi som kom i fjellsko og fjellklær, ble pyntet med sari, smykker og make up. Familien har godtatt at bildene legges på internett.










18 november 2013

Food in Nepal


Mat i Nepal er først og fremst nasjonalretten daal bhaat som mange spiser to ganger hver dag. Daal er linser og bhaat er kokt ris. Først legges en haug ris på en stor tallerken. I avdelinger rundt risen plasseres en grønn stuing som ofte er spinat og en rød stuing som man skal passe seg for på grunn av fare for store mengder chili. I tillegg eventuelt poteter eller andre grønnsaker.  Kjøtt hører med hvis det finnes. Fisk kan også brukes. Så kommer linsesuppen i en liten bolle. Den helles over risen som en saus. Akkurat som våre gryteretter kan daal bhaat smake veldig forskjellig fra kjøkken til kjøkken. 


Nepalere spiser ofte med fingrene, men besøkende får en skje, skje og gaffel eller kniv og gaffel.


En variant av daal bhaat. 


Momo er dampede eller stekte melboller med eller uten fyll av forskjellig slag. De serveres med en sterk dip.


Langs vandrerutene velger vi frokost fra en meny som blant annet inneholder havregrøt. Den kan serveres med eplebåter, bananbiter eller annen frukt.


Lunsjmenyen inneholder mange typer supper. Det runde brødet varierer i innhold, farge og smak. Navnet varierer også: Tibetansk brød i områder med tibetanere, gurungbrød der gurungene bor, sherpabrød i sherpaområder osv.


Her serveres hvitløksuppen med kokt hodekål, blomkål, spinat og gurungbrød.


Fargesterk tomatsuppe og sherpabrød.


Dette ligner vel på norsk mat? Potetmos, grønnsaker og speilegg. Fjellfolk har gjerne de samme råvarene og dermed lignende matretter.


Popcorn og en drink som forrett før daal bhaat på restaurant i byen. 


Denne restaurantens versjon av daal bhaat.


Påfyll så lenge man ikke sier nei.