08 desember 2012

Syskole (7) – Tekstiler fra A til Å fortsetter med D til I


 
Damask
 
Veves med en blanding av blankt og matt garn av bomull, lin og andre fibrer slik at det dannes et mønster. Brukes til duker, servietter, møbelstoffer, klær m.m.
 
Denim
 
Et slitesterkt stoff som veves av hvitt garn blandet med blått eller andre farger. Bomull er mest vanlig, men også bomull blandet med polyester. Brukes til arbeids- og fritidsklær som for eksempel jeans.
 
Dongeri
 
Kraftig bomullsvev oftest med blå renning og ufarget innslag. Brukes mest til klær, spesielt til dongeribukser/jeans.
Ducshesse
 
Fast tungt satengstoff. Framstilles som regel av viskose eller acetat og brukes til brudekjoler, selskapsklær og møbelstoffer.
 
Dukblonde
 
 
Blonde av bomull i forskjellige bredder til å kante duker med.
 
Engelsk broderi
 
Hvitt er svakt farget bomullsstoff i bomull eller bomull/polyester med tette og sirlige broderte hullmønstre. Brukes til bluser, barnetøy, sengetøy m.m. Engelsk broderi = engelskblonde.
 
Engelskblonde
 
Hvitt er svakt farget bomullsstoff i bomull eller bomull/polyester med tette og sirlige broderte hullmønstre. Brukes til bluser, barnetøy, sengetøy m.m.   Engelskblonde = engelsk broderi.
 
Fald
 
 
Å falde er det samme som å legge opp nederst på et plagg eller kantene på en duk o.l.
 
Fall
 
 
Den måten tekstilstoff former seg på når det får henge fritt.
 
Filt
 
Framstilles ved sammenpressing av korte ull,, bomulls- eller syntetfibrer som deretter lamineres
under høy varme og fuktighet. Praktisk til applikasjon da klippekantene ikke rakner. Brukes til hatter, tøfler, myke leker, dekorasjoner, diverse hobbyarbeider m.m.
 
Filtstoff
 
Lages ved en etterbehandling av ull eller blandingsmateriale som gir en sammenfiltret overflate som skjuler veven. Brukes til frakker, jakker m.m.
 
Fingerbøll
 
Brukes på syhåndens langfinger for å beskytte fingertuppen. Lages mest av harde materialer, men også av lær og silke. Er også laget av gull, sølv, elfenben, porselen m.fl. Er samleobjekt.
 
Flanell
 
 
Et mykt og varmt ullstoff med ullen overflate på rettsiden. Brukes til dresser, blazere, skjørt m.m.
 
Flanellett
 
 
Et loddent stoff vevd av bomull. Brukes til babyklær, laken m.m.
 
Fløyel
 
Har rett oppstikkende fiberender. Først veves det inn slakke tråder som danner løkker. Til slutt skjæres disse trådene av. Kan også lages ved at et dobbeltvevd stoff blir delt i to lag. Fløyel kan veves av bomull, silke, polyester, nylon eller andre syntetiske fibrer. Svært glansfull, men glansen avhenger av hvilken retning man ser stoffet. Brukes til klær, møbelstoffer m.m. Se også kordfløyel.
 
Fôrsilke
 
 
Sjelden natursilke, men oftest viskose, polyester, nylon. Det kalles silke fordi det er blankt.
 
Frotté
 
Veves som oftest av bomull, og slik at det trekkes opp små løkker på den ene eller begge sidene av stoffet. Brukes til håndklær, badekåper, strandtøy m.m.
 
Frynser
 
 
 
Veves av tynne snorer til løkkefrynser. Ved å skjære i nedre kant blir det skårne frynser. Brukes for å skjule kanter og til pynt på klær, møbler, lampeskjermer, fanebesetninger m.m. Et possementprodukt.
 
Glidelås
 
Består av en kjede eller spiral som er satt fast på et vevd bånd. Finnes i mange materialer, bredder, styrker, typer, lengder og farger. Se http://sansereiser.blogspot.no/2013/01/syskole-8-glidelas.html
 
Habutai
 
Et svært lett og mykt silkestoff som tidligere ble laget bare i Japan. Brukes til kjoler, fôr m.m. Habutai = japansk silke = japon.
 
Hekter
 
En av de eldste låser for klær. Det finnes fjærhekter som hindrer uønsket åpning, buksehekter, skjørtehekter, pelshekter m.fl.
 
Innslag
 
 
Tverrgående tråder i vev.



2 kommentarer:

  1. Supert med syskole. Måtte lete lenge på nettet for å få bekrefta at det virkelig het flatsøm jfr posten min om åkle - ikke mange treff på det søkeordet!

    SvarSlett
    Svar
    1. Syskolen har foreløpig, og kommer langt inn i fremtiden, tror jeg, til å dreie seg om symaskinrelatert søm, men når jeg går tom, ha ha, for dette temaet, går det jo an å lage en syskole for brodering. Da skal jeg huske flatsøm :-)

      Slett