30 juli 2012

Søte snøsøter og andre lekre fjellfarger


Bare min gamle Powershot G7 ble med på fjellvandring i går (den er så lett), men den klarte de bitte små snøsøtene ganske bra. Vind var det også. Ellers sol, varme og en nydelig olsokdag på Dovrefjell.


Fargesterk lav å hvile øynene på. Jeg vet ikke hva denne heter. Kanskje noen kan fortelle meg det?


Jeg ser kartlav i bakgrunnen til høyre, men hva heter den frodige, knudrete, gule saken foran?


Snart oppe på 1 600 m.o.h. og pute på pute med fjellsmelle i gråsteinslia. Fjellet er fargerikt.


På tur ned mot bygda hever jeg blikket og ser rakt inn i Snøhettas rike tvers over Dovrevidda. Tar turen dit en annen dag.

25 juli 2012

Mamma gjør så mye


Mamma gjør så mye. For at hun skal få mer tid til å sitte i sofaen sammen med meg, har jeg strøket en duk i dag. Vi venter gjester.


Så hoppet jeg etter fluer blant dovrevalmuene.


Gift, ugift, gift, ugift …


Som prins får jeg ligge på den peneste puta mens vi venter på gjestene. Har skjønt at mamma har geburtsdag. Skal nok sørge for å få oppmerksomhet jeg også.

Hysj, ikke si det til mamma, men det første jordbæret i den nye åkeren hennes er modent og jeg har tenkt å høste det før agronomen kommer. Det skal bli moro! Akkurat som hos Kjell Aukrust i Simen, Bonden og Bror min:

Jordbæret på Statrøa var stevnets store attraksjon. Mellom plogforene ålet agronomer seg fram. Med egne øyne skulle de se sydfruktene som man bare kjente fra plansjer. Nå skulle bøndene i Nord-Østerdal få annet å sette tenna i enn kålrabi og mainepe.
Far foresto omvisningen. Det gikk en forventningsfull mumlen gjennom mengden da han bøyde seg etter klenodiet. Det ble en febrilsk leting og grafsing under planta. Fjellbygdas første og eneste jordbær var vekk!
Simen og jeg hadde høstet det dagen før. 

21 juli 2012

Sommerlektyre?


Hvorfor sier vi sommerlektyre og ikke sommerlitteratur? Er det forskjell på lektyre og litteratur? Jeg tyr til bokmålsordboka som forklarer lektyre med lesestoff. Litteratur forklares adskillig mer omfattende og tyngre som en fellesbetegnelse for alt skrevet eller trykt åndsarbeid, særlig innenfor et land, en epoke eller et fagområde. Og ikke nok med én forklaring: Som nummer to kommer diktning og skjønnlitteratur. Da er det vel slik at vi i dagligtale også snakker om lektyre som noe lettere vi tyr til i påska, om sommeren og på sengekanten.


Jeg er usikker på om min nattbordsbok kan kalles lektyre. Håp og andre farer av Laila Lalami er lett å lese språklig sett. Lett å holde også med bare 186 sider i heftet engelsk utgave med tittelen Hope and other pursuits. Lektyre eller litteratur, jeg lot meg fenge fra første side:

”Fourteen kilometers. Murad has pondered that number hundreds of times in the last year, trying to decide whether the risk was worth it. Some days he told himself that the distance was nothing, a brief inconvenience, that the crossing would take as little as thirty minutes if the weather was good. He spent hours thinking about what he would do once he was on the other side, imagining the job, the car, the house. Other days he could think only about the coast guards, the ice-cold water, the money he’s have to borrow, and he wondered how fourteen kilometers could separate not just two countries but two universes.

Tonight the sea appears calm, with only a slight wind now and then. The captain has ordered all the lights turned off, but with the moon up and the sky clear, Murad can still see around him. The six-meter Zodiac inflatable is meant to accommodate eight people. Thirty huddle in it now, men, women, and children, all with the anxious look of those whose destinies are in the hands of other – the captain, the coast guards, God.


Laila Lalami ble født i 1968 i Marokko. Hun har bodd i England og er nå professor ved et universitet i USA. Hope and other pursuits var hennes debut i 2005.

Jeg anbefaler alle å lese boken for å følge Murad og de tre andre hovedpersoner i deres flukt i en overfylt gummibåt fra Marokko til Gibraltar. Vi får greie på noen av de mest vanlige årsakene til at de reiser og hvordan det går videre. Meg har den gitt en større kunnskap om hvilke holdninger og opplevelser flyktninger kan ha som bakgrunn. Det er så mye jeg ikke har tenkt over og så mye jeg har tatt for gitt at de vet og kan når jeg møter dem her i Norge.

17 juli 2012

Rhododendron på 62 grader nord 660 m.o.h.


Hurra! Rhododendronen som jeg kjøpte i fjor, har overlevd vinteren på Dombås. Og ikke bare det: Knoppene som ble lurt til å vokse seg store i 10 varmegrader før påske, overlevde like mange kuldegrader i dagevis etterpå. Mange frostnetter hadde vi også til langt ut i den tiden de fleste liker å kalle vår. Nå gleder den alle med sin blomstring.


Rød rhododendron er Nepals nasjonalblomst så jeg vil gjerne ha en rød i hagen min også, men fant ingen verken i fjor eller i år. Si fra hvis du vet om noen som har til salgs innen rekkevidde for meg.

14 juli 2012

Malesommer og midtsommerdag


”Og vi maler og vi maler, og det blir så fint og flott, når vi bruker grønt og gult og brunt og rødt og hvitt og blått”, i følge Thorbjørn Egners barnevise hvis jeg husker rett. Det blir fint her også selv om det går i hvitt og grått. Jo, utsiden av døra til boden i garasjen er forvandlet fra gammel matt til den friske grønnfargen den en gang hadde, men ellers er det ikke farger som har vært tema i sommer.


Muren har fått en frisk grå farge og alle sår er leget. Der hadde jeg heldigvis hjelp av en venn med sterkere muskler enn meg. Jeg synes det var veldig tungt.



Ellers er det vindusprosjekt i sommer. Utedelen av vinduene var mørke grønne som alle inngangsdører, men ble hvite (fargen heter Frostrøyk) som huset for tre år siden. Da ble den delen som er mellom ute og inne stående delvis grønn. Nå er det på tide å fullføre jobben.


Etter. Fem vinduer har fått tre strøk. Det er sånn omtrent halvveis når halve sommeren gjenstår. I dag, 14. juli, er midtsommerdagen, dagen midt mellom første sommerdag 14. april og første vinterdag 14. oktober. På primstaven min har dagen i dag et symbol som forestiller et tre med fullt utsprunget løv og et kors på toppen. Symbolet kan også være en strek tvers over staven eller ei sol. Slik været er i dag skal det bli resten av sommeren sier et gammelt værtegn. Skrekk og gru tillater jeg meg å si. Har det regnet verre noen gang tidligere i sommer?

11 juli 2012

Mammas mat


Nubis trives og vokser. 1 år og 4,5 kg. Han har oppdaget at mammas mat lukter godt. I dag tok han oppvasken i håp om å få smake neste gang J

07 juli 2012

Reise på kartet



Med god fantasi kan du studere Europas land på dette kartlavkartet. Jeg ser Skandinavia, Italias støvel og svære Afrika.Gibraltar har blitt i bredeste laget. Kartlav vokser visst bare 10 mm på 20 år så jeg regner ikke med at korrigeringen blir synlig med det blotte øyet i løpet av de antall år jeg kan gå i fjellet. Men for oss som er glad i kart, er den en trofast følgesvenn i Rondane der den klorer seg fast på de harde bergartene.


Særlig detaljert er ikke kartlavkartet og målestokken er for liten til å duge som vandrekart. Det er derfor vi bygger varder J


Medvandrere.


Dette står ikke på sommerkartet, men jeg har lest at det er opptil 60 % mer snø i fjellet nå enn på samme tid i fjor.

01 juli 2012

Norske stemninger


Rondane har inspirert til både billedkunst, musikk og litteratur gjennom tidene. Jeg tenker først og fremst på Harald Sohlbergs blå maleri Vinternatt i Rondane som er kåret til Norges nasjonalmaleri. Peer Gynt av Henrik Ibsen som delvis foregår i Rondane, er kanskje mest kjent for de fleste. Peter Christen Asbjørnsen samlet flere av eventyrene sine her og Aasmund Olavsson Vinje skrev No ser eg atter slike fjell og dalar om Rondane. Det var også her Edvard Grieg fant inspirasjon til noen av sine kjente nasjonalromantiske komposisjoner.

Hva er da mer naturlig enn å bruke en seter i Atndalen som galleri for malerier? Den kjente frimerkekunstneren Sverre Morken viser utstillingen Norske stemninger – 1900-tallskunstnere.

Jeg planlegger å dra dit sammen med noen venner til åpningen lørdag 7. juli kl. 12 og regner med at jeg kan anbefale dette til alle kunstinteresserte. Jeg har aldri vært på denne setra og vet ikke nøyaktig hvor man kjører eller går, men har fått forklart at man skal til parkeringsplassen ved Straumbu. Der går jeg ut fra at det er skiltet og dessuten at det er flere som skal dit i samme anledning. Håper å se deg der J