30 mai 2015

Om Nepal, trekking og jordskjelv i lokalavisa


For deg som vil lese litt mer enn mine korte setninger på Instagram  eller Facebook gjengir jeg en artikkel jeg skrev til  lokalavisa Vigga. Her er det flere bilder enn det ble plass til i avisa.

Nepal i mitt hjerte

I midten av april reiste jeg til Nepal for å treffe kjære venner, vandre i Himalaya (trekking) og besøke Himalaya Ontop Organic Coffee Estate som ble grunnlagt av Bharat Regmi for få år siden. Hans byrå Alpine Explore Nepal har organisert alle mine opphold i Nepal på en utmerket måte. Sammen med tre venninner hadde jeg en fantastisk trekking denne gangen også, men etterpå ble det ikke slik vi hadde tenkt.

Fra bilen på vei fra Pokhara i retning Kathmandu så vi plutselig at folk sprang fra salgsbodene på elvebredden, trærne ristet og brua foran oss svaiet. Bharat trodde han hadde punktert, men da han stoppet, føltes det som å være i en liten duvende båt. Alt skjedde så fort og vi kunne snart kjøre videre mot kaffefarmen. Underveis måtte vi stoppe for et jordras som raskt ble ryddet av forbipasserende. På den times lange kjøreturen opp de bratte bakkene så vi hus med vegger av stein og jord som var rast ut og folk satt samlet i små grupper utendørs eller gikk langs veien. I bratte lier gikk det jordras.

Til tross for at vi var bare fem mil fra episentret var det ingen skadede hus på kaffefarmen takket være stabile grunnforhold, solide hus og kanskje at det S-formede skjelvet tok en annen vei forbi. Vi følte etterskjelvene som vibrasjoner eller rykk i bakken og bølgeblikktak ga fra seg skramlelyder.

Episentret lå ca. midt i landet og skjelvet spredte seg mot øst/nordøst/sørøst. De østlige delene av Nepal har derfor også skader på hus, bl.a. skolebygg som er reist med hjelp fra Dovre ungdomsskole. Bygningene står, men de våger ikke å bruke dem. Storparten av landet og befolkningen er uskadet, men enkeltpersoner, bygdesamfunn og byer er rammet av en katastrofe vi knapt kan forestille oss. Behovet i fjerne landsbyer er stort for mat, medisiner, klær, presenninger til midlertidige boliger, frø for å så til nye avlinger, ja, behov for alt! Mange bor dagsmarsjer fra bilvei. Eller veien har rast sammen. Samtidig er godt over 20 millioner mennesker fysisk uberørt.

Hverdagen forløp som normalt på kaffefarmen bortsett fra høylytt radio med nyheter på nepali. Bharat oversatte til engelsk for oss. Han hadde også telefonkontakt med venner og ansatte i Kathmandu. Etter et døgns tid så vi flyene og skjønte at flyplassen var åpen til tross for motsatte meldinger fra Norge.

På kaffefarmen bor gjestene i bambushytter med telt inni. Sidsel Nytrø, Marit Husdal og Kjellrun Skjerve strikker sokker til barn i Nepal.

Som gjester fikk vi som vanlig den beste forpleining og service. Vi strikket, gikk turer, besøkte private hjem og en av de fire skolene Bharat har bygd, høstet kaffebønner og lærte om prosessen fra frø til kaffe i koppen. Den er omstendelig og gir arbeid til mange som tidligere var svært fattige. Stedet har blitt modellfarm i Nepal.

Kaffebønner brennes i gryte over bålet.

Til slutt plantet vi hver vår kaffeplante slik alle gjester gjør. Bharat Regmi assisterer Marit Husdal.

Våre venner er glade om vi vil formidle at svært mange er avhengig av at turistene fortsetter å komme når det blir sesong igjen. De har ingen avbruddsforsikring eller trygdeordninger. Direkte kjøp av varer og tjenester fra produsent unngår myndighetenes korrupsjon. Eller man strikker barnesokker underveis som blir kjærkomne gaver. Nir Prakash Giri, leder i Mental Health Foundation uttaler til Nepali Times: "Media does help in spreading awareness but it mostly focuses on the sad stories, there should be more focus on positive stories.” Jeg vil derfor fortelle litt fra trekkingen også.

Trekking i Himalaya er vidunderlig. Det gir en smak av det enkle liv og er for dem som tåler å være skitten under neglene, å gå med uvasket hår i dagevis, at våtservietten får gjøre jobben for dusjen og strømutkobling tidlig kveld. Alt dette som i andre fattige land. Hodelykt, toalettpapir og håndsprit er obligatorisk. Til gjengjeld får vi oppleve et gjestfritt og vennlig fjellfolk langs stiene som er deres transportårer, spektakulær natur, uvant fuglesang, majestetiske fjell og god mat. Namaste roper barna mens de voksne løfter hendene som til bønn og bøyer seg i respekt. Gleden over å få et par sokker er umålelig. Alt dette er luksus for oss som kan ta inn på hotell med dusj og hvite håndklær etter avsluttet trekking.

 Både gamle og unge samler løv som de bærer hjem til dyrene.

Kjellrun Skjerve og guiden Subash Rai med Annapurna South (7237 m.o.h.) i bakgrunnen. 

Årets tur gikk langs en ganske ny rute i Annapurna. Sju dagers vandring der rhododendronskogene dominerte flere av dagene. Bortsett fra noen ettermiddagsbyger egnet været seg for shorts og singlet til vi var nesten 4000 m.o.h.

Tilbake i Kathmandu ble vi kjørt rundt i forskjellige bydeler for å se på situasjonen. Vi var forberedt på svært omfattende ødeleggelser på grunnlag av meldinger fra Norge, men flere bydeler virket uskadet. Det var utbredt med sammenraste stein- og jordhus innimellom nyere hus. Hotellet vårt og Bharats kontor med omgivelser sto som før, men i en by med 5 millioner innbyggere så vi selvfølgelig ikke alt og vi gikk ikke tett innpå hjelpemannskapene.

Nepal ligger i et jordskjelvutsatt område og landets fortvilelse er manglende forberedelser i form av byggestandarder og opplæring. Seismolog ved US Geological Survey har tidligere estimert at et kraftig jordskjelv vil bety 10 til 30 døde per million innbygger i California, men 1000 personer eller mer blant samme folkemengde i Nepal.

Sumitra serverer daalbath, Nepals nasjonalrett, i kjøkkenet som ble flyttet utendørs etter jordskjelvet.

Vi besøkte ei venninne i nærheten av Kathmandu som hadde flyttet kjøkkenet utendørs fordi huset var så skadet av skjelvet at de ikke våget å bo inne. Bharat hadde kjøpt kjøtt og bålet ble tent. Dette kan de, og da maten var ferdig, skulle gjestene etter grunnfestet nepalsk skikk serveres først mens de selv ventet til vi var ferdig. Det er en fornærmelse å takke nei til mat.

Hele reisen vår ble gjennomført etter planen og vi landet i rute på Gardermoen. Vi får ikke glemme Nepal selv om nyhetenes interesse avtar. De vil trenge hjelp lenge. Mange, ikke minst barn, sliter med angst for nye skjelv. La oss fortsett å tenne lys!

Faktaramme for Nepal:
Nepal er et langt og smalt land inneklemt mellom India og Kina (Tibet). Størrelsen er mindre enn halvparten av Norge, men innbyggertallet seks ganger så stort. Hovedstaden Kathmandu har samme innbyggertall som hele Norge.

147 180 km2 (Norge 385 186 km2)
30,1 mill. innbyggere
Hovedstad Kathmandu ca. 5 mill. innbyggere
Ca. 120 folkegrupper og ca. like mange språk
Nepali er felles språk, men blir ikke forstått av alle
57 % av den voksne befolkningen er analfabeter
(Tall fra Store norske leksikon, Wikipedia og UNESCO)

Økologisk kaffe fra Nepal


 Kanskje kommer økologisk kaffe fra Nepal til en butikk nær meg. Jeg har i hvert fall overlevert smaksprøver fra Bharat, dvs. fra Himalaya Ontop Organic Coffe Estate, som jeg besøkte i april. Smaksprøven er brent av mannen på bildet.


Bharat forklarer hele prosessen fra frø til kaffe i koppen. Den er lang. Når frøet er sådd og planten plantet, går det tre år før den bærer frukt.


Frøet har blitt planteklar kaffeplante.


Etter tre år kan frukten høstes.


Hver frukt har vanligvis to kaffebønner.


Kaffebønnene presses ut av frukten for hånd eller separeres i denne maskinen.


Kaffebønnene har ligget i vann, er sortert og klar for brenning.


Bharat godkjenner kaffebønnene som er brent i en kjele over bålet.


Prøve på brente og ubrente økologiske kaffebønner til alle som ønsker å importere fra Nepal.

10 mai 2015

Nepal etter jordskjelvet


Interessen for Nepal har økt fra minimum til enormt etter jordskjelvet. Slik er det i hvert fall blant de fleste jeg møter eller har annen kontakt med. Folk jeg ikke kjenner, stopper på gangveien og spør. Og da er det ikke bare jordskjelvet og ødeleggelsene de vil høre om, men hva som helst om land og folk.

Denne gangen var jeg i Nepal i andre halvdel av april og kom som vanlig hjem med et svært stort antall bilder. Det er vanskelig å finne ett bilde som kan være representativt for alt jeg opplevde, inklusive jordskjelvet og de følgende fire dagene, men bildet av en venninnes bestemor stråler så varmt at jeg lar det stå alene i dag. Her sitter hun utenfor huset sitt som ble så skadet av jordskjelvet at de ikke våger å bo inne.

Jeg har ikke prioritert denne bloggen på reisen fordi det var enklere å legge bilder og tekst til Instagram/Facebook med delvis trege WiFi underveis. Internett fantes selvfølgelig ikke over alt, men det har skjedd store forandringer på et års tid. Plutselig kom vi til internett i en fjellhytte på 3 600 m.o.h. hvor vi overnattet.

Ødeleggelsene regner jeg med at alle mine blogglesere har fått grundig dokumentert gjennom nyhetene. Alle bilder er sanne, men jeg har ikke fanget opp at media har nevnt de mer enn 20 millioner menneskene som bor i uberørte områder eller vist bilder av det som fremdeles står stødig på UNESCOS verdensarvliste. Jeg har sett det med egne øyne og sett bilder og videoer som nepalske venner har lagt på Facebook. De er kjempeglade om jeg vil formidle at de trenger turistene og våre penger mer enn noen gang. Vi kjøper varer og tjenester direkte av folk uten at korrupte myndigheter har forsynt seg med store deler først.


Kathmandu ble prioritert i hjelpearbeidet den første tiden, og fremdeles tre uker etter jordskjelvet finnes bygder, landsbyer og enkeltpersoner ingen har nådd med hjelp. De bor dagsmarsjer fra bilvei, eller veien har rast sammen, og katastrofen er omfattende. Send «trådløs» åndelig styrke for å mildne deres frykt. Tenn et lys nå!