24 september 2014

Håp og andre farer


«Fjorten kilometer. Murad hadde grunnet på det tallet hundrevis av ganger det siste året – var det verdt risikoen? Noen ganger sa han til seg selv at avstanden var en bagatell, en forbigående ubeleilighet, og at overfarten ville ta tretti minutter hvis været holdt. Han tenkte i timevis på hva han skulle ta seg til når han var på den andre siden, og han så for seg jobben, bilen, huset. Andre ganger klarte han bare å tenke på kystvakten, det iskalde vannet, pengene han måtte låne, og han undret seg over hvordan fjorten kilometer kunne skille ikke bare to land, men to univers.»

Jeg er ikke vant til å tenke på håp som en fare, så jeg ble nysgjerrig på denne tittelen. Det viste seg at boka handler om båtflyktninger. Mer enn 30 000 mennesker har omkommet på vei fra Afrika til Europa fra 2000 til i dag. På Lampedusa var det ikke nok kister. En flyhangar måtte til for å få plass til rekken av døde mennesker. «Båtene er så fulle av folk at de faller over rekkene og drukner», hørte vi på nyhetene nylig. Til tross for mange ulykker fortsetter flyktningene å komme på denne måten.

Hvorfor velger mennesker å legge ut på en slik farefull ferd? Til tross for at de har hørt om farene fra de mange som ble sendt tilbake, velger de å ta sjansen.

I Håp og andre farer møter vi Murad, Faten, Halima og Azis på vei over Middelhavet i en oppblåsbar gummibåt. Hva fikk dem til å trosse farene på havet, og hva fikk de igjen for det? Vi følger de fire unge menneskene i Marokko før båtreisen, får greie på noen av de vanligste årsakene til at de våger ferden over havet og hvordan det gikk med dem.


Laila Lalami er født og oppvokst i Marokko, har studert ved universitet i flere land, har doktorgrad i lingvistikk og er professor i kreativ skriving.

13 september 2014

Erindring og fornyelse


Jeg ble fullstendig overrumplet og overveldet av nostalgiske minner fra min tid i possementbutikken da jeg deltok i opphenging av kunstforeningens utstilling på Dombås hotell. Gamle knapper og annet sytilbehør som bånd, blonder, trådprøver, nuperelleskyttel, nålemagnet og diverse annet som hos meg ligger bortgjemt i esker og skuffer, hadde Edith Bentdal Skjeggestad forvandlet til tekstilkunst. Denne serien på 12 bilder heter Brodøsens små hemmeligheter.


Brudeparet med gjester fører også tanker og følelser til tilbakelagte tider. Avlagt eleganse.


Parafrase.


Hjerte.


Femme fatal.


Femme fatal.


Femme fatal. Dancing queen.


Brev uten ord.

Utstillingen Erindring og fornyelse består av 45 arbeider. Mitt utdrag viser litt av mangfoldet og kreativiteten. Kom deg dit og nyt hvis du bor i overkommelig avstand fra Dombås eller kjører forbi. Den blir i hvert fall stående ut september. Kanskje forlenget. 

Følg med hva som skjer videre også. Dovre og Lesja kunstforening http://dovrelesjakunst.net/ har avtale med en meget kjent og allsidig billedkunstner.