28 mars 2011

Fire dager


Fremdeles fire dager å gjøre det på hvis du ikke har vært innom utstillingen i Levanger bibliotek. Hvis du bor for langt unna, kan du slutte å lese her.


Utstillingen varer til og med torsdag 31. mars. Biblioteket er åpent kl. 10-18 fra i dag til torsdag.

Lån en bok samtidig. Klikk her og se hva biblioteket anbefaler. Hvis du vil låne en film helt gratis, så klikk her og se det store utvalget.

Til slutt vil jeg glede leserne med et vårtegn J


25 mars 2011

Lille trille


Lille trille lå på hylle,
lille trille ramla ned.
Ingen mann i dette land
lille trille bøte kan.


Velkommen til Sanserommet! Rommet er ikke nytt, men det produseres stadig nye ting som havner der. I tillegg til fotografikk og bøker som har vært der fra starten, finnes små søte gaver, praktiske bruksting og siste nytt er strikkede påskeegg.

Om tre uker er vi ved palmesøndag, og da de fleste av mine malte egg har ramlet ned fra hylla det ene etter det andre i årenes løp, satser jeg på de uknuselige i år. Jeg selger dem også.


Sanserommet er et fysisk rom i hjemmet og et rom på nettet til glede og nytte for alle som kikker innom og for meg som lager tingene. Alt er til salgs og kjøpes lettvint gjennom nettbutikken http://epla.no/shops/sanserommet/

21 mars 2011

Sjøsyk?


Blir du sjøsyk i badekaret? Da trenger du absolutt en mappe for reisesykemidler. Eller kanskje du trenger en nyttig gave? Hvis lidelsen begrenser seg til en ubehagelig magefølelse i buss, bil og tog, så fyller du mappen med enkle midler som jeg har god erfaring med. De gir verken trøtthet eller andre bivirkninger.

Jeg har vært så heldig å lære noen knep som jeg gjerne gir videre: Akupressurbånd og akupressurknapper. Begge deler skal plasseres over de rette akupunkturpunktene. Båndene heter Sea-Band, selges i apotek og brukes som armbånd på håndleddene. Bruksanvisning i pakken.



Hvis du ikke vil eller kan sy, kan du slutte å lese her og kjøpe reisesykemappen fra nettbutikken Sanserommet
---------------------------------------------------------------------



* 2 stykker stoff på 22 cm x 33 cm
* 1 stykke rutevatt, eller annen vatt, på 19 cm x 30 cm
* 22 cm pyntebånd
* Borrelås, trykknapper eller annet til lukning

Bruk knappenåler eller tråkling og fest rutevatten med strykesiden mot vrangen av den ene stoffbiten slik at du har ca. 1,5 cm stoff utenfor vatten på alle sidene. Stryk rutevatten fast til stoffet langs rutenettet.


Legg stoffbitene rettside mot rettside og sy sammen begge langsidene og den ene enden med en søm inntil vatten. Klipp bort noe av stoffet i de to hjørnene som er bunn i den posen du nå har. Press ned sømmene med strykejern. Vreng rbeidet. Det er lettere å få pene hjørner når du har klipt bort litt stoff.

Brett inn stoffet der du har åpning og tråkle.




Brett inn enden uten bånd ca. 10 cm. Dette utgjør rommet du skal ha innholdet i. Sy en søm i hver kant. Brett resten som klaff over rommet. Du vurderer selv hvor stort du vil ha rommet og hvor stor du vil ha klaffen.





Det kan også være andre ting det er nyttig å samle i en liten mappe på reisen, - eller hjemme. Bruk samme stoff og framgangsmåte, men bruk forskjellige bånd som viser deg hva innholdet er. Flere er til salgs fra Sanserommet

Sykepleier Brynhild som lærte meg dette, var så snill å skaffe meg akupressurknapper. Jeg vet ikke hvor man kjøper dem, men skal spørre henne hvis noen er interessert. De skal festes på innsiden av høyre (kvinner) eller venstre (menn) ringfingers midterste ledd og midt på den fjerdedelen av leddet som er nærmest fingertuppen. Har du ikke akupressurknapper, så hjelper det å massere dette området.


En ingefærtablett kan også være nok til å forvandle en ubehagelig følelse til en god reise. Jeg er sikker på at flere har nyttige råd å gi. Skriv dem gjerne i en kommentar.

Jeg foretrekker små biter selvklebende borrelås som lukning. Limet på borrelås er så kraftig at det sitter godt over lang tids bruk.

Legg pyntebåndet kant i kant med ytterkanten på den enden du har brettet inn. Brett inn endene på båndet og tråkle. Sy rundt hele båndet. For å huske hva som er i denne mappa, har jeg valgt et maritimt bånd J


Til en mappe på ca. 11 cm x 19 cm trenger du:

14 mars 2011

Livskraft

I går kunngjorde jeg at serien om furu var slutt for denne gang, men da jeg satte meg ned for å øve på dikt jeg skal lese inn til en diktbase i morgen, dukket furua opp på nytt. Diktet som Ann-Christin Olofsson skrev til denne fotoakvarellen, ble en sterk og flott start på dagen. Jeg deler det gjerne med alle. Diktet er oversatt til norsk av meg og trykt i boka Naturens rikdom som også kan kjøpes fra meg. Les mer ...


Livskraft

Rett som en furu.
Slik vil jeg være.
Min kraft forankret i jorden.
Himmelens tak over meg
og i meg.

En ny dag er her.
Jeg får dette treet i gave.
Dets kraft er sterk.
I kronen fins bo og hvile
for mange levende liv.

Som treet står jeg
med kraften nedover.
Sterkt forankret i Jorden
mottar jeg energi fra Kosmos.

En medeventyrer
slutter seg til meg.
Vi står der i taushet
og kjenner treets livskraft
som vi alle er en del av.
Stille forlater vi stedet
mer styrket enn noen gang.
Med rakere rygger
for å utføre vår livsoppgave.


Ha en fin dag!

13 mars 2011

I landet Miramarmora


Snø opplyst av en sol som jeg knapt kunne skimte konturene av gjennom det tykke skydekket, lå som marmordyner i landet Miramarmora i dag. Skituren gikk forbi denne livskraftige furua som avslutter serien om den estetiske og nyttige pinus sylvestris for denne gang. Her klatret mormora den gang farao var på ferie i dette landet.


I landet Miramarmora
var Farao på ferie
hos farmora og mormora.
En morgen klatret mormora
til Farao i furua,
og så begynte moroa.


- Hva ler’u a? sa farmora.
- Av mormora, den furia!
- Hvor ser’u a? sa farmora?
- I furua! Sa Farao.
- Kom ned igjen! sa farmora
til mormora i furua.
- I morra, ja! sa mormora
til farmora til Farao.


Du ser av vår historie
at det å dra på ferie
i landet Miramarmora
til farmora og mormora,
den furia i furua,
har Farao hatt moro av.

André Bjerke

Dette bildet henger på utstilling i Levanger bibliotek. Klikk her og se alle motivene jeg har laget som fotografikk. Her finnes det bilder fra faraos hjemland også.

11 mars 2011

Hva har Ole Brumm og Nøtteliten felles?


Hva har Ole Brumm og Nøtteliten felles? Svaret er: Furukongla. Jeg regner med at begge har tatt turen ut av hyllene i Levanger bibliotek for å beundre dette bildet som henger på utstilling der. Les mer ... 


En dag Ole Brumm kom ruslende nedover mot broen, prøvde han å lage et dikt om furukongler, for der lå de, rundt ham på alle kanter, og han følte seg sang-sulten. Han stanset og bøyde seg ned og tok opp en furukongle, kikket på den og sa til seg selv: ”Dette er en utmerket furukongle, den må man kunne finne et rim til. Men han kunne ikke finne noe – før disse linjene plutselig dukket opp i hodet hans:


Merkelig histo-rie
Om et furukong-letre!
Ugla vil ha det i fred,
Kengu sier: ”Mitt er det.


”Men egentlig rimer det ikke i det hele tatt”, sa Brumm til seg selv, ” og Kengu bor jo ikke i et tre.”


Fra Ole Brumm av A. A.. Milne

Nøtteliten bor i toppen av et tre,
han er aldri ferdig når han skal av sted.
Han skal spise fire konglefrø og danse lite grann,
han skal erte frøken skjære og en gammel kråkemann.
”Nøtteliten” sier mamma, ”er du der?”
Nøtteliten svarer: ”Nei da, jeg er her.”
Og hopp og sprett og tjo og hei
Og fire kvister deler seg,
Så kommer Nøtteliten: ”Her er jeg”.

Fra Nøtteliten av Alf Prøysen

09 mars 2011

Gjensidig kjærlighet





I går skrev jeg om furustammer, furunåler og furute, og se hva furua svarte med i dag: Et perfekt hjerte! Jeg visste at jeg elsker furua, men ikke at følelsene er gjensidig J

Furu, pinus sylvestris, er en høyreist skapning som regjerer stolt der grana har gitt opp. Røttene vokser nedover og er spesialister på å hente vann fra dybden. På denne måten blir den også godt grunnfestet og tåler mer vind enn grana før den velter. Det er funnet furuer som er mer enn 800 år gamle.

I tillegg til å produsere nåler til C-vitaminrik te (se oppskrift i gårsdagens blogginnlegg), er furua leverandør av mat til elg, storfugl, insekter og sopper. I mange hjem finnes den som bygningsmateriale og møbler eller som ved i ovnen. Tjærebrenning av furu har gitt impregnering til båter, hus, tau, fiskegarn og mye mer. I badekaret kan vi nyte den nydelige duften av badeskum med olje fra furu, og i trange tider ble den brukt i barkebrød. Furunålsolje er antiseptisk og tilsettes desinfiserende midler, brukes mot infeksjoner i luftveiene, urinveiene og mot luft i magen.

08 mars 2011

Et sideblikk blir fotografikk og te


Den som tar seg tid til sideblikk fra skiløypa, kan oppleve lav ettermiddagssol på harespor mellom furustammene. Det kan det bli fotografikk av. Akkurat slik var stemningen i går og akkurat slik var det den ettermiddagen i mars for mange år siden da jeg tok originalen til dette bildet. Det henger for tiden på utstilling i Levanger.
Les mer …

Senere i år kommer utstillingen I sansenes grenseland til Vinstra, Drammen og Dokka. Håper jeg treffer mange av dere på utstillinger.

Te laget av furunåler har høyt innhold av C-vitaminer og er fin mot luftveisplager. Ja, trekk den herlige furunålsduften dypt ned i lungene og det hjelper litt allerede J Deretter koker du ca. 3 dl furunåler i ½ liter vann i 20 minutter. Sil bort nålene og teen er drikkeklar. Smaken er frisk og god uten sukker. Og det beste av alt: Furunåler kan samles hele året helt gratis. Garantert økologisk.

... og snart er teen klar
En skog full av C-vitaminer


 







04 mars 2011

... og jula varer helt til påske


Flere lurte på om jeg var sent ute, eller uhorvelig tidlig, da jeg strikket julekuler i januar. Svaret er: ”Begge deler”. Jeg har i hvert fall bidratt til at jula skal vare helt til påske J

Julehjørnet i Sanserommet prydes nå med Hjerterom, Hjerte, Gresk kors, Reinsdyr, Juletre, Julestjerne, Gang rundt treet, Engel, Snøkrystall, Skiløper, Hellige tre kongers lys og flere lekkerbiskener fra Arne og Carlos bok Julekuler.







Jeg kan ikke garantere for mine kilder, men har hørt og lest at julekulene selges i andre land for euro, dollar og yen som tilsvarer både 600 og 800 norske kroner pr. stk. Sanserommets pris er 140 kr. med moms.

Julekulene er strikket av Rauma Finull og måler ca. 7,5 cm i diameter.

Enten du vil være tidlig ute eller sent ute, bestill julekuler fra Sanserommets e-postadresse eldnyb@online.no eller ring 91835454.