04 oktober 2011

Søtsug?


I sommer har jeg bevist at stevia kan dyrkes utendørs på Dombås. Planten har stått på den luneste plassen i den lille stripa med sansehage ved garasjeveggen. Nye skudd har kommet på nytt og på nytt til tross for at sommeren ikke var av de mest solrike. Da det ble fare for nattefrost i begynnelsen av september, reddet jeg den inn på kjøkkenbenken. Til våren skal dere få vite om den fremdeles står der klar for en ny sommer utendørs.


Buntene med avklipte skudd hengte jeg opp til tørk.


De tørkede bladene knuste jeg og lot dem tørke videre i et lite trau.


Og her er det ferdige produktet på krydderglass til den som har søtsug.

Vet du hva stevia er? Jeg begynte å kjøpe dette naturlige søtningsmiddelet som flytende væske i begynnelsen av 1990-årene. Forskjellige kilder oppgir at den er fra 100 til 400 ganger søtere enn sukker. Uansett hva som er riktig, så er én dråpe rikelig til en termos med te. Etter min smak. Den tradisjonelle måten er å la et blad fra planten trekke sammen med teen. Nå skal jeg gjøre erfaring med tørkede blad. Industrien har klart å trekke ut og tørke søtstoffet slik at det blir et hvitt pulver. Søtningseffekten er vel avhengig av om man bruker hele bladet eller uttrekk.


I tillegg til den søtende effekten er stevia gunstig for blodtrykk, blodsukker, overvekt, soppinfeksjoner og det gir ikke hull i tennene.

I 2004 (kilde: Egen hukommelseJ) ble det forbudt å selge stevia som næringsmiddel i Norge, men det er tillatt å selge planten som jeg kjøpte i et gartneri i vår. I følge en nettbutikk som selger stevia i dråpe- og pulverform som teknisk vare, har sukkerindustrien i frykt for at stevia skulle utbre seg i USA og Europa, arbeidet aktivt for å hindre godkjenning som søtningsmiddel. Produsenter av kunstige søtningsmidler følte seg sikkert også truet. EU-kommisjonen har derfor satt stevia på listen Novel foods som betyr at den skal godkjennes etter spesielle strenge regler. Norske myndigheter har valgt ikke å godkjenne den.


Steviaplanten, Stevia rebaudiana, kom opprinnelig fra Paraguay og indianere der har brukt den i generasjoner, ja, det er kanskje korrekt å si århundrer. I flere land i Sør-Amerika brukes den i mate som er Argentinas nasjonaldrikk og et sosialt midtpunkt i minst like stor grad som kaffe hos oss. Mate lages av urter og drikkes gjerne av gresskarskall (mate).

4 kommentarer:

  1. Takk for veldig interessant bloggpost, Elsbjørg :)

    Jeg sådde stevia i vår, og plantene står fortsatt i urtehagen, men nå må de snart flyttes innendørs. Det er absolutt på tide å tørke noen blader også, jeg må henge i!

    Takk for kommentar. Jeg strikker med det plantefargede garnet, men er ikke så produktiv. Skal legge ut på bloggen etterhvert som noe er ferdig.

    Fortsatt god bedring, og ha en fin kveld :)

    SvarSlett
  2. Så artig at du har stevia også, Hilde. Har du erfaring med bruk?

    Jeg får fremdeles ikke lagret kommentarer med min Google-konto. Ikke en gang i min egen blogg. Svaret er: Beklager, forespørselen kunne ikke fullføres.

    Av og til lagres det heller ikke med profil Anonym. Da kommer jeg bare tilbake til et tomt kommentarfelt. Har vennet meg til å kopiere kommentaren før jeg forsøker å legge den inn.

    Vet du noe om dette? Eller andre som leser denne kommentaren.

    Ha en fin ny dag!

    Hilsen "anonyme" Eldbjørg

    SvarSlett
  3. Hei! Har fått tak i og begynt å bruke Stevia kjøpt i helsekostbutikk. Med positiv erfaring. Fikk lyst på å dyrke selv. Vet du hvor en kan få kjøpt frø??
    Mvh Kari

    hm... ble "anonym"
    Hilsen Kari Hafseng

    SvarSlett
    Svar
    1. Bra den er å få tak i. Jeg kjøpte planten i et gartneri i fjor vår. Frø kan sikkert kjøpes på nettet, men jeg vet ikke noe om hvilke leverandører som er sikre. Vil du at jeg skal spørre henne som gjorde meg oppmerksom på planten? Regner med at hun vet.

      Slett