29 oktober 2011

Den andre siden av broen


Etter Det usynlige fjellet i Sør-Amerika har jeg reist til Nord-Amerika i Den andre siden av broen. Mary Lawson skriver så fengende og spennende om menneskene i en avsidesliggende landsbygd i Canada at det har blitt et par sene kvelder (netter) i det siste. Jeg kommer kanskje tilbake med en omtale når siste blad er vendt, men nå ble jeg inspirert til å lete fram noen brobilder fra arkivet mitt.

Først et ”broutdrag” fra boken:
Han løp til enden av broen og karet seg ned til han fikk et godt grep om bjelken. Sidene langs kløfta var bratte; utpå kanten gikk det loddrett ned – ikke så langt at det gjorde noe, men i bånn fosset vannet over store granittblokker. Noen steder var det dypt, kanskje dypt nok til å ta av fra støtet, men andre steder brøt steinene gjennom den solblanke vannflaten og glinset i lakserødt.
”Skal jeg gjøre det?” sa Jake og gliste opp mot Arthur.
 Hengebro i Everestregionen i Nepal. Jora bro på Raumabanen ved Dombås. Anfinnsbrua ved Dovregubbens hall på Dovrefjell. Ved Peer Gynt-hytta i Rondane.


 Gangbro i Haverdalen i Rondane.


På Inkaleden i Peru.


Det hører med til historien i boken at det er et slit å få to kyr til å krysse en skummel bro. De er redde slik vi mennesker kan være redde enten vi skal krysse en fysisk eller symbolsk bro. Jake skal hjelpe sin bror Arthur, men er som vanlig ikke samarbeidsvillig. Jake er vanskelig å forstå seg på, finner ofte på ting som provoserer både bror og far, og denne gangen går han så langt at det går veldig ille. Han kom seg i hvert fall ikke til den andre siden av broen hengende etter hendene i bjelken på undersiden. Les boken hvis du vil vite hvordan det gikk.


Jeg får assosiasjoner til så mange slags broer. Fra Draumkvedet:

Bikkja bite og ormen stinge
og stuten stend og stangar:
der slepp ingjen yver Gjallarbrui,
som feller domane vrange.

Broer er ofte symbol i mytologi og mystikk. I norrøn mytologi er regnbuen en bro mellom menneskene og æsene. Lars Andreas Larssen har samlet dikt om tanker og følelser rundt døden i en bok med tittelen Regnbuen er en bro.

I Den andre siden av broen finnes et utall symbolske broer som er vanskelige å krysse i det rike persongalleriet.

4 kommentarer:

 1. Spennende tema, Elbjørg, og så fine bilder du viser av broer. Anfinnsbrua var virkelig flott!
  Og takk for boktips :)
  God helg til deg!

  SvarSlett
 2. Hei så fine bilder du har lagt ut og et veldig spennende tema. Det er noe med å krysse over vi krysser over og så fortsetter man videre.

  Når det gjelder Hallowwen så var jeg så sikker på at det var denne helgen her den skulle markeres, men nå er jeg blitt litt usikker. Halloween betyr jo kvelden før allehelgensdag og den markes jo i morgen i Norge og i Danmark (?)

  SvarSlett
 3. Hei Nå har jeg undersøkt og det viste seg at du hadde helt rett i morgen er det bot og bede dag og neste helg er det allehelgens dag.

  jeg trodde at det var Halloween denne helgen jeg siden Moesgård museum skrev at de skulle ha uhyggelig utflukt den 29 oktober på sine nettsider (http://www.moesmus.dk/da/besoeg-os/aktiviteter/allehelgensaften-paa-moesgaard/)

  SvarSlett
 4. Hei Jacta est alia
  Man kan jo bli forvirret av mindre. Halloween står på 31. oktober i kalenderen min, og skal visst være fastsatt til å være denne datoen hvert år, men det var noen ute i går kveld også.
  Halloween som betyr allehelgensaften, skal vel egentlig være kvelden før Allehelgensdag, men for det første så beveger jo 31. oktober seg over alle ukedager, og for det andre så har den norske kirke lagt Allehelgensdag til første søndag i november. Primstaven har den på 1. november, og den katolske, den ortodokse og andre kirker har forskjellige datoer og tider på året.
  Lykke til med kryssing av broer :-)
  Eldbjørg

  SvarSlett