16 oktober 2011

Zanzibar hvor er nå det?


Han lovet meg en ring på Zanzibar, men Zanzibar hvor er nå det? Jeg fant, jeg fant. Ingen mann med ring, men en vidunderlig øy og fargerike afrikanske stoffer som har blitt omslagsbukseskjørt.


Skjørtet er så fleksibelt at det nesten er ”one size fits all”. Jeg må kanskje begrense det til størrelse 34-38, men øk målene og skjørtet blir større. Så enkelt å sy at jeg gjerne deler sømbeskrivelsen med alle som har lyst til å prøve. Velg hvilke som helst farger og mønstre, eller ensfarget, men stoffet bør være mykt og falle godt.

Sømbeskrivelsen bygger på at du har sydd så mye at du vet om du trenger å tråkle eller om knappenåler gjør jobben. Jeg går også ut fra at du vet hvordan du syr en fall og et innsnitt. Hvis det likevel er noe du ikke forstår eller vet, skriv spørsmål i kommentarfeltet.

Klipp først to stoffremser på 8 cm x 160 cm til linning og knyttebånd.


Klipp to stoffstykker med mål som på bildet. Det er bedre å klippe ”hullet” for lite enn for stort. Det kan forstørres etter at plagget er ferdig.

Sy en fall med bredde ca. 1,5 cm i begge sider på begge stoffstykkene. Sy 16 cm lange innsnitt ved de hvite markeringene. Innsnittene kan være ca. 1 cm dype øverst.

Legg de to stoffstykkene rettside mot rettside og sy sammen i ”buen”. Sy sammen klippekantene med sikksakk.

Nå bretter du arbeidet slik at det blir som en kjempevid bukse som er åpen i begge sidene.


Legg den ene stoffremsen (linningen/knyttebåndet) med rettsiden mot rettsiden på forstykket eller bakstykket (stykkene er identiske) slik at midten på stoffremsen ligger på midtsømmen.

Sy sammen med en søm ca. 1 cm fra toppen. Gjør tilsvarende med den andre stoffremsen.

Brett linningen/knyttebåndet dobbelt. Brett det deretter inn i nedre kant slik at linningen/knyttebåndet blir ca. 2 cm bredt. Sy langs hele nedre kant.

Hvis du ikke har stoff med frynser eller annen avslutning nederst, legger du opp med en fall.

Så kommer det vanskeligste: Å kle på seg bukseskjørtet: Ta tak i begge endene på det ene knyttebåndet og knytt rundt livet med sløyfe bak. Ta tak i begge endene på det andre knyttebåndet og knytt rundt livet med sløyfe foran. Du kan også knytte foran først og bak etterpå. Du bestemmer om du vil ha bukse foran og skjørt bak eller omvendt.


God reise med symaskin om det ikke blir Zanzibar.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar