26 oktober 2011

Knappeonsdag – Verdens teddybjørndag i morgen


Er teddybjørnen oppkalt etter teddystoffet som er tilbake for fullt som jakkefor, detaljer og hele plagg? Det er nok helst motsatt.


Den første amerikanske teddybjørnen som ble laget av den russiske jøden Morris Michton i 1903, fikk navnet sitt etter Theodore ”Teddy” Roosevelt. Han hadde sett den kjente tegningen av presidenten med en bjørneunge, og fikk tillatelse til å bruke navnet Teddy Bear på tøybjørnen.


Finnes det noen andre leker eller kosedyr som har blitt like populære? Og finnes det et annet motiv som er brukt like ofte på barneknapper? London har teddybjørnmuseum, bjørnen er hyllet av Elvis (Teddy Bear) og Grethe Kausland (Teddyen min), den var maskot under OL i Moskva og VM i friidrett i Berlin, vi kjenner Teodor og Colargol fra barne-TV, - og tenk på kjære Ole Brumm med alle sine visdomsord.


"Tenk om et tre veltet og vi var rett under det?" sa Nasse Nøff.
"Tenk om det ikke veltet," sa Brumm, da han hadde tenkt seg om en stund.


Men teddyens historie startet ikke i USA. På slutten av 1800-tallet laget en syerske i Tyskland nåleputer formet som tøydyr. Hun la merke til at barna likte å leke med disse nåleputene. Nevøen hennes laget derfor den første lekebamsen. I 1904 fikk den gullmedalje på en verdensutstilling der det ble solgt 12 000 stykker.


Syerskens nåleputedyr har ført til at vi feirer 27. oktober som den internasjonale teddybjørndagen.

1 kommentar:

  1. Så interessant, og artig om teddybjørnen. Historien om Roosevelt har jeg hørt, men kjente ikke til syersken fra Tyskland, ei heller at det er en egen internasjonal teddybjørndag.

    Så søte bamseknapper, virkelig flott samling du har :)

    SvarSlett