09 mai 2012

Analfabet "skriver" bok


Hvis alt går etter planen, får jeg oppleve enda et land og et fjellområde på ønskelisten før dette året er omme. Til høsten blir det vandring i Atlasfjellene i Marokko. Disse planene har selvfølgelig ført meg til bibliotekkataloger og søking etter aktuell litteratur. Så langt har jeg funnet fem romaner. Jeg har nettopp lest én av dem.

A life full of holes (oversatt til norsk med tittelen Et mangelfullt liv) ble lest inn på bånd av en analfabet på 25 år. Han snakket maghreb som ikke er et skriftspråk, men en fellesbenevnelse for dialekter i det nordlige Afrika. Den amerikanske komponisten og forfatteren Paul Bowles som flyttet til Tanger i 1947, eide båndopptakeren og oversatte til engelsk. Boken ble første gang utgitt i USA i 1964.

Boken er en selvbiografisk roman om fortelleren Larbi Layachis barndom og ungdom, et liv som handlet om å overleve på det mest elementære nivå. Fra han som åtteåring blir drevet hjemmefra av sin stefar, slått av gategjenger, mishandlet i fengsel og mobbet av rasistiske europeere som okkuperte Marokko, ver livet hans en sammenhengende kamp for å skaffe mat og et sted å sove. Han jobber som gjeter, hjelpegutt i et bakeri, ryddegutt på kafé, tjener for de hvite og sover på stranda eller andre tilfeldige plasser. Hver gang han endelig ser ut til å lykkes, hender det noe som kaster ham tilbake på gata og ut i elendighet igjen.

Midt i all elendigheten er han fylt av godhet og naivitet, men hva skulle han gjøre? Uten mat stiger desperasjonen og villigheten til å tro på hva som helst. Fortellerstilen mangler fullstendig dramatikk. Han godtar alt til leserens stigende ergrelse, men i et samfunn gjennomsyret av korrupsjon er vel hovedpersonens ”Du vet best” måten å komme seg videre på. Boken er både stillfarende og spennende på samme tid. Kommer han på noe tidspunkt til å sprekke eller hevne seg? Les selv! Jeg anbefaler den til alle som har vært i Marokko, har lyst, skal reise dit eller generelt liker å øke forståelsen av andre kulturer.

Larbi ble ”houseboy” hos Jane og Paul Bowles og traff mange kjente amerikanere som besøkte dem. Den amerikanske utgaven av boken ble utgitt under pseudonymet Driss ben Hamel Charhadi, men da den skulle oversettes til fransk med Larbis rette navn, ble han engstelig og reiste sammen med en av familien Bowles venner til USA. Der ble han boende og har siden gitt ut to bøker som han selv skrev på engelsk: Yesterday and Today (1985) og The Jealuos Lover (1986).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar