13 mai 2012

Kunstreisen


Dovre og Lesja kunstforening er ung og entusiastisk. Den første kunstreisen med minibuss tar oss til Ørnulf Opdahl og Sidsel Colbiørnsen på Godøya, Giske kirke og Alnes fyr. Bare ett av stedene kan fylle en hel dag med interessant innhold, ja, vi vil gjerne oppholde oss ute i sunnmørsnaturen hele tiden også på en dramatisk dag som denne, i følge de fastboende en stille dag.
Naturen har også hovedrollen i Ørnulf Opdahls kunst. Atelieret er fylt med bilder under arbeid. Motivene er for det meste hav og fjell som naturen byr på i 360 graders omkrets her ute. Han tar i mot oss med stor gjestfrihet, forteller og svarer på spørsmål til vi må vandre videre til neste galleri, det gamle.
I det gamle atelieret får vi blant annet høre om oppdrag på en forskningsbåt og alt liv fra det dype hav som der ble omsatt til malerkunst.


Vi får også innføring i flere av teknikkene han benytter seg av.
Det neste er vevstoler, råvarer, halvfabrikata og ferdige billedvever hos tekstilkunstneren Sidsel Colbiørnsen. Alt er så vakkert, gripende og trivelig her også at vi må ringe til guiden som venter i Giske kirke og beklage at vi blir forsinket.
Øya Giske var høvdingsete for en mektig familie. Stamfaren var bror til Kalv Arneson, så her føres vi rett inn i viktige hendelser i Norges historie. Den skjønne lille kirken er opprinnelig fra 1100-tallet. Blant inventaret beundrer vi en alterduk fra 1688.
Flere av oss tenker etter hvert mest på mat. Fyrsuppa og fyrkaka (også kalt tårnkake) er begge hjemmelaget etter hemmelig oppskrift. Mmm… deilig. Bilder og minner kan vi ta med oss om ikke oppskriftene. Ørnulf Opdahl har fast utstilling i Alnes fyr så det er mulig å se mange av bildene hans her om han ikke har mulighet til å motta besøk i atelieret.Ingen har lyst til å forlate naturen og været ut mot havet, og ingen har lyst til at denne dagen skal ta slutt, men minibussen står klar til å ta oss med tilbake til fjellet. Lista er lagt og forventningene er høye til neste kunstreise. Bli med du også!

2 kommentarer:

  1. Du opplever jammen meg mye fint! Jeg er ofte innom , men er så dårlig på å legge igjen spor! Må ta meg selv i ørene for det altså!!
    Utrolig fine bilder av Giske kirke!! Helt nydelig!

    SvarSlett
  2. Ser ut til at du har hatt en fortreffelig kunstreise til bl.a. Godøya, Giske kirke og Alnes fyr. Mye vakkert!

    Klem fra Tor

    SvarSlett