09 mai 2011

Tre kopper te


Jeg er alltid på leting etter en lett bok før jeg skal på reise uten egen bil. Den skal være maksimum 300 gram. Jeg forundrer meg like mye hver gang jeg ser mursteiner i mine medreisendes fang. På den siste reisen til Nepal falt valget på ungdomsversjonen av Three cups of tea. Den heftede utgaven holder seg langt under min egeninnførte vektgrense. Den er i tillegg lett å lese og under vandringen i Nepals middels høye fjellverden kunne jeg dessuten levende forestille meg fjellklatreren Greg Mortensons strabaser i de enda høyere fjell. Altså den optimale reiselektyre på denne turen. At det ikke ble så mye lest på grunn av strømmangel kombinert med hodelykthavari er en annen sak.


Etter skader og et mislykket forsøk på å bestige verdens nest høyeste fjell K2 i 1993 kom Greg Moretenson nærmest krypende inn til en fattig landsby i det fjerne Baltistan nord i Pakistan. Landsbyhøvdingen tok ham inn i sitt hus, ga ham mat og drikke, sitt beste sengeteppe og hvile.


Tittelen viser til tradisjonen i Pakistan og Afghanistan når man tar i mot en fremmed: Med den første tekoppen er man en fremmed, med den andre er man en venn, med den tredje er man familiemedlem. Greg ble her lenge før han fikk kreftene tilbake og familiemedlem hos mange. Da han en dag så 10-12 skolebarn med pinner i hendene knele på den hardfrosne jorda som tjente som skrivebok, bestemte han seg for å bruke sine ressurser på noe annet enn å klatre i høye fjell. Landsbyen hadde ingen skolebygning og lærer hadde de penger til bare tre dager i uka. De andre dagene sto elevene alene og sang Pakistans nasjonalsang før de begynte å skrive ned gangetabellen. Noen hadde skifer som de skrev på med pinner dyppet i gjørme.


Resten av boka forteller om Gregs utrolige pågangsmot og utholdenhet, motgang, misforståelser, tedrikking, byråkrati, trusler, tyverier, kidnapping, jordskjelv og hatmailer fra folk over hele USA da han fortsatte sin innsats etter 11. september 2001. Men han trodde på utdannelse mot terrorisme og fikk 100.000 dollar av Obamas nobelprispenger til skoleprosjektene. Første utgave ble utgitt i 2007 og vi skjønner at det ikke kunne være lett for en amerikaner i disse områdene i årene etter 2001, men landsby etter landsby ble hans gode venner etter hvert som han bygde ca. 150 skoler i Pakistan og Afghanistan.


Skole i en tom trailertilhenger i Afaganistan


Skole utendørs etter jordskjelv i Pakistan


Greg Mortenson sammen med skolebarn i Pakistan


Three cups of tea
Greg Mortenson and David Oliver Relin
Adapted for young readers by Sarah Thomson
New York 2009
ISBN 978-0-14-241412-5

Boka har mange bilder. Alle bildene i bloggen er fra hjemmesiden til Central Aa Institue som Greg Mortensen startet i 1996. Bildene er til fri disposisjon. Sidens adresse er https://www.ikat.org/

1 kommentar:

  1. For en fin historie. Boken skal jeg definitivt lese. Den hørtes veldig spesiell ut.:-D

    SvarSlett