02 mai 2011

Kathmandu - Bungamati - Dhading 25. april


Her er det en skredder, sier Inger. Ja vel, fint å kunne nepali når man ønsker seg en skreddersydd turtha swral. Stoffet kjøpte hun i en stofforretning borti gata.
Det måles og diskuteres og noteres. De har mye søm, men antrekket skal bli ferdig om et par dager.


Bungamati, Bngamati,Bngmati, Bngmti, Bungmt … billettgutten roper navnet på endeholdeplassen fortere og fortere. Den som forstår kan trenge seg inn i den lille overfylte bussen. Så kommer et lass med linser og ris i en sekk. Jeg har ingen trening i svingstang, men i dette landet der mange er kortere enn meg, når jeg i hvert fall opp. Jeg har ingen ledig hånd til å fotografere med heller. Odøren er like stinn som bussen er sprengt av folk og gods. Tettere sammen her! Trekk lenger inn! Billettgutten flytter på den ene foten min for å få plass til en kasse tomater. Hele tiden ropende og plystrende for å overdøve motorbrøl, musikk, hunder og haner. Et slags SOS bankesystem utgjør kommunikasjon med sjåføren som fungerer i sitt eget hjørne under frynser og sløyfer preget av mange mil. Munnbind beskytter mot støv og skitt gjennom lange arbeidsdager. Slik rister vi i 20 minutter for et par norske kroner før vi går av i Bungamati sør for Kathmandu.Ama mener at de hadde bedre tider i Nepal med kongen og dronningen. Da hadde de alltid både strøm og vann. Nå er strømmen i Kathmandu avstengt mange timer hvert døgn og da pumpes ikke vannet opp til hennes etasje heller. Hun henter et stort bilde av dronningen som ble myrdet sammen med kongen og flere andre av kongefamilien i 2001. Offisielt skulle det være kronprinsen som sto bak massemordet, men han ble også drept, og i hvert fall den unge generasjon i Nepal mener det var kongens bror som arrangerte det hele. Han ble deretter konge, lite populær og veltet i 2008.Ut av Kathmandu igjen sent på ettermiddagen. Tre timer med bil i tett trafikk vestover langs veien som går til India. To timer til fots på bratte stier opp til Bharats og Purus foreldre. For det meste med lommelykter i mørket uvitende om hvilke liv som kan skjule seg bak buskene. Det ble sett leopard her en gang, men det er lenge siden. Mange sangvillige fugler er det i hvert fall. Ingen strøm i dette området heller i kveldl, men dagens andre dahlbaat smaker fortreffelig utendørs med naturens lyder som taffelmusikk og stjernene som belysning.

Amas svigerdatter lager dahlbaat i et halvmørkt kjøkken med batteristrøm. Vi nyter av stor gjestfrihet og vennlighet. Her forsvinner dessverre en stor bit av min beholdning amalgam og litt av emaljen ut med søpla.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar