09 september 2012

Syskole (1) - possementknapper


Mine knappeonsdager har hittil vist knapper innen forskjellige tema som kyr, elefanter, frukt, teddybjørner og flere. Jeg har selvfølgelig gått ut fra at alle vet hva en knapp er, og humret litt da jeg leste definisjonen på Wikipedia:

Knapp betegner en oftest flat, rund gjenstand vanligvis festet til et klesplagg for å holde en åpning lukket ved hjelp av korresponderende knapphull eller en hempe. Knapper kan i tillegg til funksjonelle behov, også dekke rent dekorative formål.

Trykknapper er en type knapp med to korresponderende deler som gir feste når de trykkes inn i hverandre. Mansjettknapp er en løs knapp som brukes til å holde sammen mansjettene på skjorter. Kraveknapp er en knapp som brukes til å feste (løse) kraver/snipper til skjorter.

Så vet vi det. Kikki Sørum skriver i sin bok 1001 knapp at ordet knapp kommer fra oldnorsk knappr som betyr å feste med knapp, kneppe og klemme. Videre at knapp også er et ord for blomsterknopp, brosje og topp.

Nå har jeg en ide om å utvide knappetemaet med annet sytilbehør og kanskje jeg til og med skal gi litt av min sømerfaring, en syskole rett og slett. Den som leser får se. Håper at noen kan ha nytte av kunnskaper jeg har plukket opp på min vei som bl.a. har bestått av 10 år i Norges villeste sytilbehørsbutikk.


I dag holder jeg meg likevel fremdeles til knapper. De kan lages av kasein, plast, nylon, polyester, horn, tre, tinn, glass, keramikk, lær, perlemor, lerret og diverse andre materialer, for eksempel possementknapper som består av silketråd og tynne snorer. Bildene viser possementknapper fra knappesamlingen min.


Jeg synes at disse er de fineste possementknappene jeg har. Possementknapper ble bl.a. laget av treformer som ble silkebelagt på en knapperokk. Deretter kunne de bli brodert på og dekorert for hånd. Vet du at i possementknappenes storhetstid fantes yrkestittelen possementknappemakermester?


I possementverkstedet på Sverresborg fokemuseum i Trondheim finnes to forskjellige knapperokker. Her har jeg fotografert av et bilde jeg tok av dem i 1987.

Nå lurer du kanskje på hva possement er? Skal forklare det en annen gang.

4 kommentarer:

 1. Jeg sier bare fantastisk. Fantastisk. Ellers har jeg en bluse som skulle hatt noen andre knapper og vil gjerne ha din kommetar. Tar den med når vi kommer. De store perlemorsknappene fra Sommer skal jeg sy på en kvit ullkåpe som skal brukes til vinteren.

  Hilsen Ingrid

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjempeartig at du liker dette, Ingrid. Gleder meg til å vurdere knapper til blusen din. Veldig bra at du finner anvendelse av stor perlemorsknapp. Perlemor blir tema i knappeblogger senere.

   Slett
 2. Veldig morsomt, fikk så sterk fornemmelse av mormoren min, og mange andre minner, selvsagt, etter å ha jobbet 6 av de 10 årene du jobbet med dette. Jeg som har begynt å bruke rokk for å lage garn, ble interessert i knappe-rokken, det har jeg ikke hørt om før. hilsen Torild

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi har uendelige felles mimretema fra de årene, Torild:-) Du var jo en av mine læremestre innen søm. Knapperokk er en morsom ting. Den store saken for å lage en knapp! Forma festes på en pigg som går rundt og rundt når man trør, og tråden som holdes i hånden legger seg pent og jevnt over forma. Vi skulle hatt en dag sammen på Sverresborg.

   Slett