12 september 2012

Syskole (2) – Fra verdens første knapp til plast

 
I følge Kikki Sørum i boken 1001 knapp er et utskåret skjell med to hull fra De dødes by i Indusdalen ca. 3000 f. Kr. verdens eldste knapp.

 
Men de lærde strides her som på alle områder. I Knopf design av Annette Wilzbach hevdes det at bein- og treknapper var i bruk 10000 år f. Kr. De hadde ikke hull, men besto av små biter som ble skjøvet gjennom hemper av dyresener.
 


Den knappehistorieinteresserte kan lese videre hos Kikki Sørum om den eldste europeiske knappen, en bronseknapp datert ca. 1400-1000 f. Kr. Den befinner seg i Nationalmuseet i København. I Louvre i Paris ligger en knapp fra 650 f. Kr. funnet i en grav i Megera Akropolis og ved utgravningen av Herkulaneum etter Vesuvs utbrudd i år 79 ble det funnet en gullknapp.


Vikingene pyntet seg med emalje- og bronseknapper som gjerne var bytte fra korstog. Men i middelalderen tok det virkelig av da det ble et statussymbol med mange kostbare metallknapper i plaggene, og i Italia var det forbudt for middelklassen å pryde seg med mer enn 18 knapper. En av datidens dyreste knapper ble laget i gull med diamanter av den italienske billedhuggeren Benvenuto Cellini.

 
Fra 1800-tallet ble knapper masseprodusert og allemannseie. Gull og edelstener ble erstattet med bein, tre, glass, plast og mange andre billige materialer som jeg nevnte i forrige bloggpost. Håndmalte lekkerheter av porselen, skimrende perlemor, og delikate små kunstverk av messing med emalje og strass i Art Nouveau har likevel blitt designet parallelt med de store mengdene.

 

1 kommentar:

  1. Spennende å lese knappe-historie, dette visste jeg ikke noe om fra før, og at knapper var i bruk allerede 10 000 f.kr var interessant. Fortidens mennesker var dyktige!!

    Mange superfine knapper på det nest siste bildet, du må ha en fantastisk samling.
    Da vi var i Riga i sommer kjøpte jeg fire knapper av rav. De var fine, og kommer nok til å spares lenge før de kan brukes :)

    Takk for kommentar. Ha en flott dag, Eldbjørg :)

    SvarSlett