16 september 2012

Syskole (3) – Skal du på sementutstilling?

 
 
 

Hva har sementutstilling med possement å gjøre? Jo, da Kunstindustrimuseet i Trondheim hadde possementutstilling, fikk vi spørsmål om vi skulle på sementutstilling. Hvis du også lurer på hva possement er, så får du her den forklaringen jeg lovte i en tidligere bloggpost.


Ordet possement kommer fra italiensk passamano som betyr passerer gjennom hånden. Possement er bl.a. frynser, dusker, agramaner (pyntebånd), agraffer (lukninger), pomponger og possementknapper, men kanskje først og fremst snorer som de andre produktene for det meste er laget av.

Å lage snorer er en omfattende prosess som krever snormølle og en lang snorbane. Her spennes snorkjernen opp mellom mølla og en krok i veggen. Underveis i prosessen går possementmakeren med garnet i det han lar det passere gjennom hånden før det legger seg pent og pyntelig rundt kjernen og blir til snor. Det er viktig å gå i akkurat passe tempo. Går man for sakte, legger tråden seg i klumper, og går man for fort, blir det åpninger slik at kjernen vises. Jeg har prøvd det og kan underskrive på at det krever trening.

Dette var veldig kort fortalt, men på Sverresborg i Trondheim kan du se snormøller og alt som er nødvendig til snormaking. De svart/hvite bildene har jeg fotografert av fra foto jeg tok i 1987.


Hele possementverkstedet M. Sommer som var i drift fra 1887 til 1935, finnes på Sverresborg folkemuseum i Trondheim. Her kan vi i tillegg til snormøller se alt fra vevstoler, knapperokker og håndverktøy til råvarer og produkter av mange slag.

På de svære vevstolene ble de smaleste og vakreste agramaner vevd. Agramaner brukes på lampeskjermer, møbler, klær m.m. Enten for å skjule sømmer eller bare til pynt. Eller en kombinasjon av begge deler.
 
Hvis du vil lese mer om possementhistorie og produksjon, kjøp bøkene Oldemors pomponger http://epla.no/samler/produkter/186204/ og Possement i generasjoner http://epla.no/samler/produkter/186208/

1 kommentar:

 1. Heisann!

  Jammen kunne jeg litt om dette gitt, takket være din lile leksjon da vi var på besøk.
  Jeg har foreslått for svigerdatter og sønn at vi sammen skal lage en navndagskjole til lille Saga med blonder jeg har liggende etter moren min, og kanskje noen bloder Sagas mormor har liggende. Da vil det være litt fra hver slekt. Kjolen kan foreldrene designe - og jeg har sagt meg villig til å sy.
  Ideén ble godt mottatt! Kanskje du også har noen gamle pyntebånd å selge?
  Ha det godt, Eldbjørg, klem

  SvarSlett