24 september 2012

Å bære en komponist til fjells


I dag våknet jeg smått om senn og behagelig med Nubis på armen (som vanlig) og Delius på øret (ganske uvanlig). CD-tittelen Mellom drøm og virkelighet beskriver både musikken og tilstanden.


Historien om de som bar den engelske komponisten Frederick Delius i en stol opp på Liahovda i Lesja høres mer ut som drøm enn virkelighet. Delius var så begeistret for Grieg, andre norske samtidskomponister og Norge at han fikk bygd seg sommerhus i Lesja. Han elsket turen opp på Liahovda, og da han ble for svak til å gå selv, sørget han for å bli båret dit i en stol. Jeg har aldri forestilt meg at stien var så bratt, men i går gikk jeg der selv og kan nesten ikke tro at historien er sann. Men det er den. De som deltok i søndagsturen Å bære en komponist til fjells, lærte mye om Delius.


Bildene er fra turen opp. Det siste viser litt av utsikten i det jeg nærmet meg toppen på ca. 1280 m.o.h.

Frederick Delius ble født i 1862 i England av tyske foreldre. Altså150-årsjubileum og feiring i Lesja. Til tross for norske komponistvenner, mange opphold i Norge og til slutt eget hus her, så er han kanskje ikke så godt kjent for oss. Jeg ble først oppmerksom på On hearing the first cuckoo in spring, et stemningsfullt stykke der klarinetten etterligner gjøken i samspill med et lite orkester.
 
Delius var naturelsker, ja, han dyrket kraften og skjønnheten i naturen og omtales som panteist. Andre musikkstykker med naturmotiv er Summer night on the river, Over the hills and far away, A song before sunrise m.fl.

5 kommentarer:

 1. Heisann!

  Her ble all tekst borte, en gang til:
  Har ikke hørt om han, ikke musikklæreren i huset heller.
  Og a pro pos det å bli bært: En dame som fikk foten forstua under en ravinetur vi var med på, på Mallorca, måtte bli bært ned. Litt av en bragd av guiden. Der var det ikke lett å gå... Imponerende.
  Ha fortsatt fine turer i fjellet!

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint at flere blir oppmerksom på Delius. Tror jeg hørte musikk av ham første gang på en CD i en serie vi abonnerte på for mange år siden. Nå kan
   vi jo høre oss fram på Youtube og nettbestille:-)
   Morgenmusikken min i dag er første del av Floridasuite som heter Daybreak. Behagelig å starte denne nydelige dagen med slik vakker musikk.

   Slett
 2. It’s nice to be awaken in the music. I like to fall into sleep while listening music, too. I didn’t know about Delius. I searched his music on Youtube music video. Your commentary show how you love his music. The mountain and the panoramic view is so beautiful.

  Yoko

  SvarSlett
  Svar
  1. This morning I am listening to Florida Suite I Daybreak on Youtube:-)Have a nice day!

   Slett
 3. Fine bilder!
  Anne

  SvarSlett