03 november 2010

Landruk - Gandruk 1. november


Annapurna South fra 7290 holder sitt løfte om en klar morgen.Nedover og nedover blant hekker av ville fløyelsblomster.


Det som går ned, må gå opp. Noe som ofte er en fordel, men etter 600 høydemeter på et ukjent antall trappetrinn ned fra Landruk til elva i dalbunnen, en bunn som ligger 1000 m.o.h., tar det på utholdenheten med 1000 høydemeter opp til Gandruk, også trinn på trinn. Jeg tenker på utholdenheten til dem som møysommelig la dem der.
Langt oppover i motbakkene har jeg selskap av skolebarn fra 4 til 10 år gamle som gjerne vil si alderene sin på engelsk. Det ble en fløyelsblomst foran øret mitt i dag også.


Et uklart bilde med stedet vi startet fra i dag. Luftlinjen derifra er bare et par kilometer, men det er interessant bare for fugler.


Fiskehalefjellet er så vennlig å vise litt av halefinnen. For første gang ser jeg dette berømte fjellet in natura.

Innhøstingstid for hirse.Kirsebærtrærne er i blomstringsstadiet.


Dagens mål og nattens hotell ligger nesten på høyde med toppen av Snøhetta.


Hvitløksuppe, kokt hodekål, blomkål, spinat og gurungbrød til lunsj smaker fortreffelig etter uhorvelig mange trappetrinn ned og opp. Legg- og lårmuskler takker alle bestigninger av Hjellhø i høst.


Rusletur på steinlagte smale gangveier mellom husene i gurunglandsbyen Gandruk etter lunsj. Gurung er navnet på en av mer enn hundre etniske folkegrupper i Nepal. Her kommer vi til en systue. Stoffruller bak vinduene, og vi skimter sydamen til høyre.


Puru mener at Gandruk har nok strøm til elektriske symaskiner, men at det er best å bruke den manuelle man er vant med og som ikke går så fort.Ingen motoriserte kjøretøyer kommer hit uten å bli droppet fra fly, og veier å kjøre på finnes ikke. Bonden som pløyer med okser, er kledd i gurungklær.


Muldyrene hviler før de skal til Nayapul i kveld for å bære forsyninger hjem i morgen tidlig. Jeg skal til Nayapul i morgen.

2 kommentarer:

  1. Å så moro å høre fra din tur langt der borte! Så fine bilder, nå kan vi delta på turen din. Utrolig søtt med de små barna på vei til skolen!

    SvarSlett
  2. Takk Gunvor. Koselig å høre fra deg. Du er velkommen til å følge meg videre. Det blir en episode i kveld tenker jeg, men early in the morning I leave Kathmandu and internet for six days.

    SvarSlett