15 september 2013

Syskole (14) – Tekstilleksikon avsluttes med T-Å


Syskolen har hatt lang sommerferie, men i går kom væromslaget etter årets Indian summer og det er på tide å gjenoppta innesysler. I dag avslutter jeg tekstilleksikonet med slutten av alfabetet. For å se hele leksikonet klikker du på Tekstilleksikon nederst i innlegget eller i den alfabetiske listen over etiketter til høyre.


Taft

Et mykt og stødig stoff vevd av acetat, polyester eller silke. Brukes til selskapsklær, dekorasjoner m.m.

Triacetat

Framstilles stort sett på samme måte som acetat, men har litt andre egenskaper. Den holder bl.a. godt på folder og pliséer, og krøller omtrent ikke.

Tråkling

Håndsøm som utføres for at det skal være mulig å prøve plagget før det syes sammen med symaskin. For nybegynnere er det en fordel å tråkle før søm på symaskin. Det samme hvis man har et stoff som er tynt eller glatt. Tråkling utføres ved å dra nåla gjennom stoffet slik at det blir like lange sting på retten og vrangen. Stingene kan være 1-2 cm lange avhengig av stofftype og hva man skal sy.

Trikot

 

Navnet ble opprinnelig brukt om strikkede stoffer som er svært tøyelig. Kan være tykke, ribbestrikket, blondemønstret eller gjennombrutt. Veves av alle slags fibrer og fiberblandinger. Brukes til klær. Noen kvaliteter mister fort formen og bør ikke brukes til bukser.

Trykknapper

En stabil bronsefjær, nøyaktig utstansede fjærsplitter og korrekt dimensjonerte kuledeler gjør at man alltid kan stole på trykknappen. Finnes i metall og plast i mange størrelser som passer til alt fra dukkeklær til vinterkåper. Jo større knapp, dess kraftigere låseevne. Finnes for å sy fast, og med verktøy for å slå klemme fast.

Tvillingnåler

Dekorsømmer kan varieres ved å bruke tvillingnåler på symaskinen. Den kan også brukes til rettsøm og sikksakk. Sømmene kan varieres med forskjellig farger tråd i nålene. Kontroller nøye at ikke nålen slår i stingplaten. Se også nåler, symaskinnåler.

Ull

Pels eller hår fra et dyr. I dagligtale er ull tekstiler framstilt av ull fra sau, men kan også komme fra geit eller andre dyr som har pels med lange hår. Ull er et varmt materiale som isolerer godt. Det absorberer også mye fukt uten å føles våt. Klesplagg laget av ull har egenskapen at det oppleves varmt på grunn av luft mellom fibrene.

Velour

Strikkede eller vevde stoffer med kort lo. Lages av bomull, polyester, modal m.fl. Brukes til fritidsklær, selskapsklær, myke leker, innredningstekstiler m.m.

Villsilke

Silke av larver som ikke lever av morbærtrær. Se også silke.

Viskose

Framstilles av tre- eller bomullsrester og har mange av de samme egenskapene som bomull. Myk, sval og behagelig mot huden. Lett tennbar. Ikke særlig slitesterkt. Kan krølle fælt. Forsiktig vask. Passer til bluser, skjørt og barneklær. Viskose = rayon

Vliseline

Tysk innleggsstoff som er løse fibrer som limes eller sveises sammen. Det er beslektet med papir.
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar