11 september 2013

Har Simonetta av Saronno levd?

 
Som vanlig når jeg leser historiske romaner, funderte jeg på hva som var fakta og hva forfatteren hadde spunnet rundt dem i Fruen av Saronno. I etterordet til den engelske utgaven (The Madonna of the Almonds) leser jeg at en gang Marina Fiorato nøt en italiensk likør sammen med sin mann, sa han at her har du din neste bok. I legenden om likøren Amaretto di Saronno, nå med navnet Disaronno Originale, fortelles det nemlig om et kjærlighetsforhold mellom en vakker enke (krovertinne i legenden) og kunstneren Bernardino Luini. Han skal ha malt enken som Jomfru Maria i Saronnos kirke i 1525. Hun oppfant likøren Amaretto som en kjærlighetsgave til ham.
 
Historien i boken ble noe annerledes, men Bernardino Luini har levd. Han var elev av Leonardo da Vinci og er nå kjent som en av Lombardias største renessansekunstnere. Hans hemmelige besøk i klosteret San Maurizio i Milano (som er med i boken) resulterte i et arbeid så vakkert utført at freskene i mange år ble tilskrevet Leonardo.
 
Vi vet lite om Bernaridnos liv, så forfatteren har tatt seg visse friheter med hans livshistorie, som for eksempel farskapet til de to eldste sønnene. Uansett, de fulgte i hans fotspor og ble anerkjente malere.
 
Om Simonetta av Saronno har eksistert overlates til fantasien, men hun lever i ansiktet til hver kvinnelig helgen på veggene i San Maurizio. Alle bildene viser den samme skjønnheten med rødt hår, hvite hender og tunge lombardiske øyelokk. Det gir et vink om at hun levde på Bernardinos tid og i hans hjerte.
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar