22 januar 2013

Syskole (9) – Tekstiler fra A til Å fortsetter med J til L
Japansk silke

Et svært lett og mykt silkestoff som tidligere  ble laget bare  i Japan. Brukes til kjoler, fôr m.m. Japansk silke = japon = habutai

Japon

Et svært lett og mykt silkestoff som tidligere  ble laget bare  i Japan. Brukes til kjoler, fôr m.m. Japon = habutai = japansk silke.

Jersey

Tettstrikket trikot. Brukes til klær.

Kamelhår

Ullfibrer eller fiberblandinger i kamelhårsfarge. Et dyrt stoff når det er laget av ekte kamelhår, men saueull tilsettes ofte for å redusere prisen. Brukes til frakker, kåper m.m.

Kaste over

Gjøres helt i kanten på stoffet for at det ikke skal rakne. Du trenger ikke å feste trådendene. Hvis stoffet ditt rakner fælt, må du sikksakke med en gang du har klippet til delene. Sikksakk = kaste over = overkasting.

Kinagress

Kan sammenlignes med lin. Fiber fra stammen på det asiatiske kinagresset som tilhører neslefamilien. Brukes til bluser, skjorter m.m. Kinagress = rami.

Knappenåler

Finnes i forskjellige lengder med små hoder og med større fargede hoder. Bruk alltid rustfrie knappenåler av god kvalitet. Grove nåler kan skade eller sette merker i stoffet. Det finnes spesialnåler som sykepleienåler, makraménåler, m.fl.

Knappenålsmagnet

Praktisk å ha når hele knappenålsboksen har veltet i gulvet. Knappenålsmagnet = nålemagnet.

Knapper

 

Nyttegjenstand til å holde sammen to stykker stoff, men også til dekorasjon på klær, innredningstekstiler, hobbyartikler, smykker og mye annet. Lages av utrolig mange materialer. For eksempel kasein, polyester, nylon, glass, keramikk, perlemor, forskjellige treslag, diverse metall, metallegeringer, tekstiler. Possementknapper lages av tynne snorer på knapperokk.

Kordfløyel

Fløyel med ekstra innslagstråder som danner striper i lengderetningen. Veves oftest av bomull, men kan også inneholder polyester eller annet syntetisk materiale på trikotbunn. Brukes til bukser, skjørt, jakker m.m.

Kreppet stoff

Lages vanligvis av bomull med renningstrådene dratt tett sammen slik at man får en rynket, boblelignende effekt som kalles krepprender. Et av de første strykefrie stoffene som ble laget. Brukes til barneklær, sengetøy m.m. Kreppet stoff = lille Martine.

Krittblyanter

Brukes til markering av sømmer. Bruk alltid hvitt kritt da andre farger ikke lar seg fjerne like lett. Selv på hvite stoffer vises krittstreken som en matt linje. Har ofte en børste i den ene enden som kan brukes til å børste bort streker med.Se også skredderkritt.

Kunstfibre

Samlebegrep for regenererte fibre og syntetiske fibre. Se http://sansereiser.blogspot.no/2013/02/syskole-10-kunstfibre.html

Kunstpels

Har en jevn eller krøllette lo på vevd eller strikket bunn. Loen er oftest av akryl, men kan være av nylon eller annet syntetisk materiale. Bunnen er ofte syntetisk. Brukes til jakker, frakker m.m. Kunstpels = pelsimitasjon.

Kupro

Veves av cellulose som blandes med kopperholdige elementer. Den har stort sett de samme egenskapene som viskose, men er mykere og har tyngre fall. Må behandles svært forsiktig når den er våt. Kupro = cupro.

Lille Martine

Lages vanligvis av bomull med renningstrådene dratt tett sammen slik at man får en rynket, boblelignende effekt som kalles krepprender. Et av de første strykefrie stoffene som ble laget. Brukes til barneklær, sengetøy m.m. Lille Martine = kreppet stoff.

Lin

Linplanten dyrkes både som tekstilplante (spinnelin) og oljeplante (oljelin). Tekstiler av lin ligner på mange måter på bomull, men krøller lettere fordi elastisiteten er ganske lav. Lin er mer smussavstøtende enn bomull fordi den har en glattere overflate. Stoffer av lin føles kjølig, absorberer mye fukt, og er derfor behagelig til klær. Brukes også til håndklær, duker og andre innredningstekstiler.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar