12 januar 2013

Syskole (8) – Glidelås


Om det er julematen eller materialtretthet vet ikke jeg, men slik ser glidelåsen min ut. Skjørtet er som nytt så jeg skal selvfølgelig skifte glidelås. Reparere, reparere, sa Pompel og Pilt. Det er lett å skifte denne låsen, men jeg fraber meg all hjelp fra dem.

Jeg trenger mørk brun nylon 4 mm ikke delbar lås på 20 cm. I tabellen lenger ned finnes alle de typene glidelås jeg kan komme på at man kan behøve så lenge man ikke skal reparere telt eller andre svære saker.
 
Syskolens alfabetiske leksikon passerte G og glidelås i forrige kapittel. Her kommer en uttfyllende kommentar til dette temaet før leksikonet fortsetter neste gang.
 

Glidelås finnes i mange materialer, bredder, styrker, typer, lengder og farger. De består av en kjede eller spiral som er satt fast på et vevd bånd. Kjeden avsluttes med øvre og nedre festepunkt. Den delen vi drar i kalles skyver eller glider, og den er festet til lukkestykket.

Når du skal velge glidelås bør du tenke på hvor i plagget glidelåsen skal være, tykkelsen på stoffet og belastningen ved bruk. Det slites mer på glidelås i dongeribukser enn i putetrekk. Her kan du se en oversikt over de mest vanlige glidelåsene og hvor de brukes.
 
Materiale
i kjeden
Bredde
på kjeden
Type
Bruksområde
 
Nylon
 
4 mm
 
Ikke delbart
 
Kjoler, skjørt, tynne bukser, putetrekk, småting
 
 
 
6 mm
 
Ikke delbart
 
Tykke stoffer, kjeledresser
 
 
 
6 mm
 
Delbart
 
Jakker og annet du skal åpne helt
 
 
6 mm
 
Toveis
 
Jakker og annet du vil åpne fra begge ender
 
 
 
6 mm
 
Vendbart
 
Jakker og annet du vil bruke på begge sider
 
Metall
 
4 mm
 
Ikke delbart
 
Tynne bukser, småting
 
 
6 mm
 
Ikke delbart
 
Tykke stoffer, dongeribukser, kjeledresser
 
 
6 mm
 
Delbart
 
Jakker og annet du skal åpne helt
 
 
 
6 mm
 
Toveis
 
Jakker og annet du vil åpne fra begge ender
 
 
 
6 mm
 
Vendbart
 
Jakker og annet du vil bruke på begge sider

Når du har bestemt deg for materiale, bredde og type, må du måle hvilken lengde du trenger. Lengden måles fra og med øvre til og med nedre festepunkt.

Glidelås finnes i mange farger og nyanser, så det er bra å ha en stoffprøve når du skal kjøpe. Hvis du ikke finner samme farge som stoffet, velger du en mørkere nyanse.


Når du skal sy i glidelåsen, anbefaler jeg å tråkle for hånd først. Bruk alltid glidelåsfot når du syr i glidelås med symaskin. Les i symaskinens bruksanvisning hvis du er nybegynner. Det er mange metoder for isetting av glidelås. Hvis du er usikker, lønner det seg å finne et tilsvarende plagg og studere hvordan glidelåsen er sydd i.
 
Husk at du skal være forsiktig når du åpner og lukker glidelås. Hvis du drar eller sliter, kan de ødelegges.
 
Hvis metallglidelås er vanskelig å åpne og lukke, kan du smøre metallet med et stearinlys.
 
 

2 kommentarer:

 1. Heisann!

  Kjempekjekke sider å finne tilbake til ved passende anledninger.
  Å sy en glidelås pent i, er et kunststykke!
  Og juletulipaner har heller jeg aldri helt blitt fortrolig med. For meg hører de nyåret til, og det blir tidligere og tidligere for hvert år. Umulig å få fornemmelsen av snøsmelting når den har passert alt i forrige år!!!
  Det kommer vel noen ny snø, kanskje!
  Ha go´hælj Eldbjørg

  SvarSlett
 2. Oi, dette skal jeg huske, for jeg har også et skjørt hvor glidelåsen snart er gåen. Takk for gode tips!
  Fortsatt god helg fra Paris!

  SvarSlett