09 mars 2011

Gjensidig kjærlighet

I går skrev jeg om furustammer, furunåler og furute, og se hva furua svarte med i dag: Et perfekt hjerte! Jeg visste at jeg elsker furua, men ikke at følelsene er gjensidig J

Furu, pinus sylvestris, er en høyreist skapning som regjerer stolt der grana har gitt opp. Røttene vokser nedover og er spesialister på å hente vann fra dybden. På denne måten blir den også godt grunnfestet og tåler mer vind enn grana før den velter. Det er funnet furuer som er mer enn 800 år gamle.

I tillegg til å produsere nåler til C-vitaminrik te (se oppskrift i gårsdagens blogginnlegg), er furua leverandør av mat til elg, storfugl, insekter og sopper. I mange hjem finnes den som bygningsmateriale og møbler eller som ved i ovnen. Tjærebrenning av furu har gitt impregnering til båter, hus, tau, fiskegarn og mye mer. I badekaret kan vi nyte den nydelige duften av badeskum med olje fra furu, og i trange tider ble den brukt i barkebrød. Furunålsolje er antiseptisk og tilsettes desinfiserende midler, brukes mot infeksjoner i luftveiene, urinveiene og mot luft i magen.

1 kommentar: