13 november 2016

Telttrekking


Telttrekking er kanskje et tvetydig eller tretydig ord. Jeg vet ikke om trekking med telt er lettere å forstå, men vi skal altså ut på vandring (trekking) i ti dager med telt langs en lite benyttet rute i det østlige Nepal. Også kalt campingtur. Teltene må være med fordi vi skal gå stier (lokalbefolkningens ferdselsveier) med så få tehus/lodger at vi ikke kan finne overnatting innomhus ofte nok. Servering av mat er det nok like dårlig med. Og maten har ganske sikkert alt for mange mikroorganismer våre mager ikke er kjent med.

For å få med alt vi trenger er vi utstyrt med 13 menn. Alt skal bæres, dvs. sovetelt, dotelt, kjøkkentelt, bensinbrenner, bensin, kokekar, tallerkener, kopper, bestikk (bestikk bare til fire for de 13 menn er nepalere som spiser med fingrene) og mat til 17 personer i alle disse dagene.

Turen starter med en 18-seter fra Kathmandu til den lille flyplassen Tumlingtar. Guiden Subash reiser sammen med oss mens resten startet med bil og buss for et par dager siden for å bringe utstyret fram.


Passkontrollen i Tumlingtar foregår utendørs med registrering for hånd i en protokoll. De trengte min hjelp med alderen min fordi Nepal er i året 2073 og over 100 år er jeg tross alt ikke. Utenlandske reisende er så sjeldne her at det blir dårlig med trening i omregning fra vår gregorianske kalender. Nepals kalender heter Bikram Sambat (BS), en kalender innført av kong Bikramditya for 2073 år siden. Året starter på vår 14. april.


Vi følger spent med mens innholdet fra de store kurvene og sekkene åpenbares og kjøkkenteltet reiser seg i Leir 1. Den etableres en times gange fra Tumlingtar. Vi starter i lavlandet på knapt 500 m.o.h. og det er dirrende varmt. Avstanden til ekvator er som i Egypt, men Nepal har enorme vannmengder på grunn av de høye fjellene i nord. Den høye luftfuktigheten gjør at temperaturen føles høyere enn den er. Dette vil nok forandre seg om noen dager når vi skal over både 2 000 og 3 000.


Vi blir mest imponert over medbrakt «vaskerom» bestående av en plastbøtte påmontert kran.

1 kommentar: