14 februar 2013

Syskole (11) – Tekstilleksikon fortsetter med M – O


Makko
Egyptisk bomull
Markeringspapir
Brukes sammen med rissehjul for å overføre mønster til stoff
Mellomverk
Blonde som har tunger eller er rett langs begge kantene. Brukes til innfelling mellom to andre stoffstykker i gardiner, putetrekk o. l. som pynt.
Mercerisere
Behandling av bomull som gjør den blankere og sterkere.
Merino
Den fineste (tynneste) ulla.
Mikrofibre
Er ikke en egen fiber, men er laget av tynn tråd.
Modal
Foredlet viskose som krøller mindre og er mer slitesterkt enn viskose. Myk og lodden, men mangler glans. Myk, sval og behagelig mot huden. Lett tennbar. Passer til bluser, skjorter, kjoler, skjørt, barneklær og en del møbler.
Målebånd
Finnes i mange materialer og utførelser. Målebånd laget av tekstilmateriale kan strekke seg litt med tiden. En regulerbar linjal av stål eller plast (sømometer) er praktisk når samme lengde skal måles flere ganger. Målebånd som trekkes inn i en boks med trykknapp er også praktisk. Se også sømometer.
Naturfibre
Fibre fra planter som bomull, lin, jute, rami, manilla, sisal, kokos m.fl. eller animalske fibre fra sau, geit, angorakanin, alpakka, kamel m.fl. 
Nylon
En gruppe syntetiske tekstilfibre av polyamider, det vil si fibrer framstilt av olje. Nylon er et billig, lett, glatt og sterkt materiale som tåler fuktighet. Det brukes i klær, tau, vesker, børster, gitarstrenger og andre gjenstander. Nylon = polyamid.
Nylonblonde
Blonde framstilt av nylon. Brukes til pynt på klær, innredningstekstiler, hyllekanter, diverse hobbyarbeider m.m. Dette er den billigste av blondene.
Nålemagnet
Praktisk å ha når hele knappenålsboksen har veltet i gulvet. Nålemagnet = knappenålsmagnet.
Nåler
Vanlige spisse nåler brukes til håndsøm. De finnes i flere lengder og tykkelser. Velg nål etter tykkelsen på stoffet. Det finnes nåler med runde øyne, lange øyne, store øyne og spesialnåler for brodering, møbler, skinn, stopping, trikot m.fl. Det finnes også blindenåler som kan trees av blinde. Se også symaskinnåler, tvillingnåler.
Nålitreder
Et hjelpemiddel ved treing av nåler.
Organza
Organza er et flortynt, lett glinsende og litt stivt stoff tradisjonelt vevd av silke. I dag veves mange organzastoffer av syntetiske fibrer som polyester og nylon eller regenererte fibrer som viskose og acetat. Silkeorganza brukes som tilbehør til brudekjoler. Bukes ellers til tynne gardiner eller forheng.
Overkasting
Gjøres helt i kanten på stoffet for at det ikke skal rakne. Du trenger ikke å feste trådendene. Hvis stoffet ditt rakner fælt, må du sikksakke med en gang du har klippet til delene. Overkasting = kaste over = sikksakk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar