11 februar 2013

Fortellingen i fiolinen


Natasha Solomons
Fortellingen i fiolinen

De som likte Downton Abbey og bøker av Kate Morton, vil like Fortellingen i fiolinen. De som har lest Om forlatelse av Ian McEwan finner også likhetspunkter.

Høsten 1938 kommer Elise Landau til Tyneford i Dorset. Hun er en jødisk overklassejente fra Wien som blir tjener på et storgods for å unnslippe nazismens trusler i Østerrike. Elise vet ingen ting om England bortsett fra at hun ikke vil like det. Tittelen viser til at hennes far som er en kjent forfatter, plasserer sitt siste manus inni en fiolin som Elise får med seg på reisen.
 
Tyneford er et fantastisk gammelt gods ved ei bukt ut mot havet. Livet på godset, arbeidet på markene, storhavet som slår mot klippene og naturens vare stemninger beskrives slik at det er som jeg selv går rundt der, kjenner luktene fra kjøkkenet, hører fuglesangen og føler den spente atmosfæren.  Som overklassejente har Elise en annen holdning og sterkere meninger om mangt enn de andre tjenerne. Hun føler seg ikke hjemme blant servitører og hushjelper, men er heller ikke en del av herskapslivet. Dette forandrer seg etter hvert som krigen kommer og livet endres dramatisk for alle.
 
Boken er også en kjærlighetshistorie med uforutsette hendelser, brå overganger, sorg, savn og store utfordringer. For leseren er en del ganske forutsigbart etter min mening, men fortellingen i fiolinen blir kanskje en like stor overraskelse for leseren som for Elise.
 
Les sakte og nyt!
 
Engelske Natasha Solomons fikk prisen New Writer of the Year for sin debutroman Mr. Rosenblum’s list. Hun arbeider med en doktorgrad om 18. århundrets poesi.
2 kommentarer:

 1. Hei, tar med meg Arven og skal lese den ut før andre bøker åpnes.
  Boka er alt pakka ned....sammen med lett sommertøy ;:O)
  Kommer hjem med våren! Ha flott dager, klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ønsker deg en flott reise med lett sommertøy og Arven. Du blir lenge borte, skjønner jeg, hvis du kommer tilbake med våren hit :-) Men du skriver "hjem" og der er det jo tidligere vår. Neste store begivenhet her er NM i skiskyting på Toras hjemmebane om fire uker.
   Arven, ja. Hvilken forfatter tro? Et søk på denne tittelen i katalogen for biblioteket her gir fem forskjellige.
   Klem fra meg også!

   Slett