03 desember 2012

Syskole (6) – Det er ikke gull alt som glitrer. Det er ikke silke alt som blinker.


«It is all silk!» Hvem har ikke hørt dette utsagnet i stoffbutikker eller basarer i forskjellige land? Ved nærmere ettersyn viser det seg at stoffrullene er merket 100 % polyester. Jeg ble interessert i noen skjerf i en flyplassbutikk nylig. «Silk scarf» sto det på lappen. Vaskeanvisningen viste derimot 100 % polyester. Prøver de å lure oss? Jeg tror ikke det. Jeg tror at det er alminnelig å omtale blanke stoffer som silke. Tenk bare på våre silkebånd. Silkebånd av silke er sjelden vare. Jeg våger å påstå at de fleste silkebånd i norske butikker er laget av polyester og resten av viskose. De tynnere og mattere nylonbåndene er ærligere. De er laget av nylon.

Med denne lange innledningen starter jeg en serie blogginnlegg om stoffer til å sy av. Det kan være vanskelig å velge stoff som passer til arbeidet enten det skal bli klær eller hjemmetekstiler. Enda vanskeligere å vite hva de forskjellige ordene betyr.

Tekstiler fra A til Å og andre ordforklaringer er en alfabetisk liste som jeg har utarbeidet og utvidet gjennom mange år. Kildehenvisningen inneholder 12 boktitler.  I dag gjengir jeg tekstilene under A, B og C.
 

Navn

Omtale

Acetat

Framstilles av en kjemisk forbindelse mellom cellulose og eddiksyre. De første acetatstoffene ble kalt kunstsilke fordi de er blanke, har en vakker glans og ligner natursilke. Mykt, smidig og faller fint, men er tyngre enn silke.  Ikke slitesterkt. Ekstra svakt i våt tilstand. Brukes til å veve sateng, duchesse, taft, brokade, trikotstoffer og fôrstoffer. Egner seg til bluser, skjorter, kjoler, slips, undertøy og fôr. Forsiktig vask. Strykes med svært lav varme.

Agraffer

Hekter laget av tynne snorer til dekorative lukninger på vester, jakker m.m. Et possementprodukt.

Agramaner

 

Pyntebånd vevd av tynne snorer. Brukes som pynt og for å skjule sømmer på klær, møbler, lampeskjermer, fanebesetninger m.m. Et possementprodukt.

Akryl

Merkenavn for en type syntetiske fibrer av plast. Akryl er den syntetiske fiberen som ligner mest på ull. Det er grunnen til at den enten brukes alene eller blandet med ull til produkter som før var av 100 % ull. Akryl = polyakryl.

Alpakka

Tekstiler framstilt av den myke, fine ullen fra den søramerikanske alpakkaen, eller av andre fibrer og fiberblandinger som har fått en lignende sluttbehandling.

Batist

Mykt, tynt stoff, ofte i klare farger. Kan være av bomull eller polyester/bomull. Lett å sy, og brukes til kjoler, bluser, skjorter, barneklær m.m.

Bevernylon

Stoff av nylon og bomull. Nylonet ligger på rettsiden og gir stoffet ekstra styrke og glans.

Blonde

Tynt gjennombrutt stoff som framstilles på forskjellige måter, og av mange forskjellige fibrer som for eksempel bomull, nylon og polyester. Blonde har tunger langs den ene kanten. Hvis begge kantene er like, heter det mellomverk. Se bobinette, dukblonde, engelsk broderi (engelskblonde), nylonblonde.

Bobinette

Gjennomhullet bomullsvev som produseres i mange bredder. De smale kalles bobinetteblonde. Dette er den dyreste av blondetypene. Brukes som pynt på klær til porselensdukker, innredningstekstiler m.m.

Bomull

Mykt fiber som vokser rundt frøene til plantearter av slekten Gossypium. Fibrene brukes som råstoff i tekstilindustrien. De spinnes vanligvis til tråd og brukes til å lage myke, pustende tekstiler som er blant verdens mest brukte naturfibertekstiler i bekledning.

Brokade

Silkestoff med innvevde gull- eller sølvtråder som danner mønster. Brukes til selskapsklær.

Chiffon

Et svært tynt, mykt stoff vevd av nylon, polyester, silke eller andre fibrer. Brukes til fine skjerf, sjal, bluser m.m.

Chintz

Et lett vevd bomullsstoff med en blank og vokslingnende overflate. Brukes til møbelstoffer eller andre innredingstekstiler.

Crossbred

Middels fin (tykk) ull.

Cupro

Veves av cellulose som blandes med kopperholdige elementer. Den har stort sett de samme egenskapene som viskose, men er mykere og har tyngre fall. Må behandles svært forsiktig når den er våt. Cupro = kupro.

Fortsettelse følgerJ

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar