28 november 2012

Syskole (5) - Knappeonsdag


Knappene har dominert de første kapitlene i syskolen til tross for at isying av knapper er det siste vi gjør. Kan det skyldes min kjærlighet til knapper, at knappeonsdagene var utgangspunkt for syskolen eller er det fordi knappevalget er i tankene gjennom hele prosessen? Å velge knapper er ikke gjort i full fart. I utgangspunktet finnes bare to typer knapper, de med to eller fire hull og de med løkke under. Men så har vi alle størrelsene, fargene, nyansene og materialene som skal passe til stoffet og stilen. Av og til gir vi nesten opp. Det skal et stort utvalg til for å ha en sjanse til å finne akkurat den knappen som hever arbeidet et par estetiske hakk.

Håpet er ikke ute om vi gir opp å finne knapper som passer. I forrige innlegg skrev jeg om den tiden vi laget knapper av skolmer og stoff som kundene leverte til butikken hos Sommer i Trondheim. Vi kalte dem slåtte knapper. Sikkert fordi vi slo eller trykte ned en hendel på den kraftige maskinen som presset delene sammen til en knapp. Nå kan vi kjøpe skolmer og et lite håndverktøy i gjør-det-selv-pakker. Bruksanvisning følger med. Knappene kalles også trekte knapper, overtrekksknapper og stoffknapper. Om vi ikke vil bruke samme stoff som vi har sydd av, så fins det store mengder stoff og bånd å velge blant.


Bilder av de stjernebestrødde knappene er hentet fra et firma som leverer ferdige overtrekksknapper. Her kan redningen finnes hvis du er så heldig at noen passer. De har mange søte knapper synes jeg. Hjemmesiden deres har adresse malika-rosa.dk.


Passende knapper til strikkeplagg, hekling og andre ting laget av garn kan også være vanskelig å finne. Gjør i tilefelle som Alpacas Best i Peru: Trekk knappeskolmer (eller en vanlig knapp med løkke på undersiden) med en strikket eller heklet bit.

Trekte knapper har løkke på undersiden. Når du skal sy i flate knapper, de med to eller fire hull, er det lurt å lage en hals av sytråden. Det er viktigere dess tykkere stoff knappen skal kneppes gjennom. Legg ei fyrstikk, en tannstikker eller annet mellom knappen og stoffet mens du syr i knappen, trekk fremmedlegemet ut og surr tråden rundt trådhalsen før du fester tråden godt.

Hvis knappen er tung i forhold til stoffet eller stoffet er tynt og skjørt, blir det penest om du bruker en liten knapp på undersiden av stoffet.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar