03 juli 2011

Gylne forhold på en dør


Nå har jeg tatt første korrekturutskrift av boken om Nepal. Skuldrene er lavere og jeg har tanke for litt annet enn bare bok, syke Mia og det kjempelange bedet. Her kommer en ny episode i serien om dører.

Denne døren fører oss inn i et hus i Rondane. Motivet på døren fører oss på en reise til en uendelige verden av symbolikk som rører ved selveste skapelsen og utviklingen av alt liv. Motivet heter Livets blomst og er her festet til døren ved hjelp av karveskurd.


Uvitende konstruerte vi dette symbolet så fort vi fikk en passer i hånden som barn. Først en sirkel. Så en ny sirkel med passeren i samme posisjon og spissen på et sted på omkretsen til den første. De to neste sirklene i skjæringspunktene mellom de to første. Slik fortsatte vi og fikk et dekorativt mønster som ble fargelagt og hengt opp som et kunstverk på veggen. Du nikker og smiler kanskje gjenkjennende. Det henger et slikt barnekunstverk på veggen hos helsesøster på Dombås.


Den eldste forekomsten av Livets blomst som jeg har hørt om, er gravert inn i en granittsøyle i Osireion ved det store templet Abydos i Egypt. De lærde strides om dateringen, men jordprøver antyder en alder på 18 000 år.


De to første sirklene i konstruksjonen av Livets blomst som vi lekte med som barn, har en oval fellesflate. På latin kalles denne flaten vesica piscis som direkte oversatt betyr fiskeblæren. Vi kaller den også mandala etter mandelformen som er en arketypisk uttrykksform. Fra kunsten kjenner vi til Kristus, Buddha og flere hellige personer avbildet i oval innramming. En mandala kan også være sirkelrund. Carl Gustav Jung benyttet mandalategning for å utforske psyken og tok utgangspunkt i mandalaer i sin modell av menneskets bevissthetsnivåer. I dag er mandalategning en terapiform

Mange av oss tror kanskje at Pythagoras kun puslet med den rettvinklede trekanten, men han studerte i 22 år ved mysterieskolene i Egypt før han grunnla sin egen skole i Kroton i Hellas. Han betraktet mandalaen som en hellig geometrisk figur. Forholdet mellom lengden og høyden er kvadratroten av tre.

Det finnes naturlover som setter standarder for det harmoniske selv om du og jeg kan ha forskjellige oppfatninger av hva som er stygt og pent. Fra forhold i Livets blomst kommer vi videre til det gylne snitt, men det får være tema en annen gang. Naturen er full av eksempler på det gylne snitt, den gylne spiral og andre gylne forhold.

2 kommentarer:

  1. Heisann! Fikk du e-postesvaret mitt? Litt usikker siden det ble sendt til anonym. For sikkerhets skyld: Vi tar gjerne en kopp kaffe...
    Jeg har også et innslag om Livets blomst på bloggen min, men det har du kanskje alt sett. Mange motiv fra Marokko. Det er så spennende å se fellestrekkene i vår kulturarv. Jeg lenker til innlegget ditt.
    Ha en fin dag, eldbjørg

    SvarSlett
  2. Fantastisk flott dør!! Og spennende tema! Interessant lesing :)

    SvarSlett