13 juli 2011

Vill du mig något, så träffas vi där


Ikke vet jeg hvor langt denne skjønnheten reiste før den slo seg ned ved garasjeveggen min. Jeg har ikke sett maken noe annet sted i oversiktlig avstand. Den kom i fjor og har vokst seg stor til tross for at jeg aldri har gitt den verken vått eller tørt. Det må være selvhushold.

Hildegard av Bingen som levde på 1100-tallet, kjente til den medisinske bruken av akeleie. Den ble bl.a. brukt mot hovne lymfekjertler, nyresten, gulsott, kvalme og feber. I følge nyere kilder så er det ingen ufarlig kur, så jeg holder meg heller til det poetiske:

Uti vår hage där växa blå bär.
Kom hjärtans fröjd!
Vill du mig något, så träffas vi där.
Kom liljor och akvileja,
kom rosor och salivia,
kom ljuva krusmynta,
kom hjärtans fröjd!

Ukjent forfatter, men synges på en folkemelodi fra Gotland.

6 kommentarer:

 1. Akeleier er nydelige :)
  Flott eksemplar du har, og så fine farger på den.

  SvarSlett
 2. Heisann... minner veldig om de akeleiene som vokser på Lia. http://livetilia.blogspot.com/2011/07/midtsommerregndager-i-lia.html
  De er mer røde enn hva bildet viser!
  Og når det gjelder svartsurbær, så kan jeg skrive en huskelapp med beskjed om at jeg kan ta med meg en kvist oppover, så kan du sammenlikne med treet du har.
  I dag har vi fått informasjon om gåturer i Lofoten. Jeg har en kollega som har klatra mye der tidligere.
  Vi låner kartet hennes.
  Ha det godt ;:OD)

  SvarSlett
 3. PS Leser at svartsurbæra først er modne i september og at de bør ha en frostnatt på seg dersom de skal brukes i matlagingen! DS

  SvarSlett
 4. Venninne på besøk forteller at dette er en praktakeleie. Søk på nettet bekrefter navnet http://verden.abcsok.no/index.html?lr=lang_no&q=praktakeleie+swan
  Eldbjørg

  SvarSlett
 5. Heisann! Skal se om de jeg fant bak rosene i medisinurtebedet er makne. De er avblomstra... i tillegg til å ha blitt flytta til de andre i rødnyasner ved trappe ned til veksthuset... Må vente til våren!
  Nå nærmer det seg avreise. Pakking i morra. Vi drar ved nitida tirsdag.
  Sees snart ;:OD) Det skal bli spennende!

  SvarSlett
 6. Jeg har også flyttet tre akeleier i år fordi de hadde slått seg ned under verandaen. I dag har jeg lest at de ikke skal flyttes. Det forklarer hvorfor de kurer. De kommer nok neste år.
  Kos dere på veien og velkommen!
  Eldbjørg

  SvarSlett