10 desember 2010

Vintervakker vandring


Vandrevenninnene velger Nysetra i dag. Jeg er heldig som har vandrevenninne med seter. Vi låser oss inn, fyrer opp i ovnen, regulerer antall lag med ulltøy og legger ut på en mosjonstur over stokk og stein som lurer under et tynt snølag. Et feiltrinn fører til hittil ukjente momenter i isdans. Jeg blir beskyldt for å ligne en hest. Regner med at hun tenkte på den kortbeinte isdanshesten fra Island. Alle deler av kroppen får sin dose av muskelpåkjenninger der vi sklir og balanserer oppover fjelliene og ned igjen.


Ettermiddagssola lyser flatt og spraglende blankt gjennom skigarden på setervollen. Kuldegradene fra de skyggelagte myrene sniker seg hit og angriper helt til vi kapitulerer og søker dekning bak matpakken innendørs.Varmestue med vedovn er sjelden luksus i vinterfjellet og adventskos på ei seter er første gang for meg. To lys denne uka. Vi slukker, lukker og forlater stedet styrket i kropp og sinn etter fysisk føde og fortrolig prat.Vi går og vi går under desemberhimmelens myke fargespill mens sola synker og fredsprisbråket stiger. Freden i fjellet avbrytes kun av den rytmiske knitringen fra tørr snø under kalde sko. Et gradvis forløp av sjatteringer fra rosa til purpur over voksende turkisblått sørger for en opplevelse av magisk realisme til ære for Mario Vargas Llosa som ble tildelt Nobels litteraturpris for noen dager siden. Kunngjøringen ble møtt med jubel blant de fremmøtte i Svenska Akademien, men applausen rakk ikke langt i disse fredspristider. Vargas Llosa er Perus mest kjente forfatter og en av de mest leste fra Sør-Amerika. I 1990 ble han nesten president i Peru, men Fujimori seiret med noen få stemmer.


Kulden biter hardere og hardere i neglene for hvert bilde, men jeg har en vandrevenninne som med moderlig omsorg blåser varme i vottene. Takket være henne klarer mine stive fingrer å feste flere fargerike stemninger til minnebrikken.


Til kvelds nyter jeg noen sider Vargas Llosa. Jeg var rask til å sikre meg en bok fra biblioteket på Dombås da nyheten nådde meg via en peruansk side blant mine "liker" på Facebook tirsdag kveld.

1 kommentar:

  1. Så nydelig Eldbjørg.
    Setra i bloggen min i dag ligger inne i Todal i Aure, på Nordmøre. Tingstuo er en utrolig sjarmerende retro- og bruktbutikk som også ligger i Todal, helt nede ved Vinjefjorden.

    SvarSlett