28 juli 2013

Fire høer på åtte dager


Hittil denne sommeren har det blitt mest vedlikeholdsarbeid på hus og hage, bilkjøring og jobb, besøk her og besøk dit, men i løpet av siste åtte dager har jeg besteget fire høer på Dovrefjell: Hjellhø, Blåhø, Grønhø og i dag: Mehø. Dette er også en flott tur i åpent og lett terreng. Jeg anbefaler en pause fra E6 for å gå til Mehø. Ta av ca. 20 km fra Dombås sentrum og kjør opp til Furuhaugli (0,8 km). Derifra er det bare 3 km og 250 høydemeter til toppen.


Stien går over Haukskardmyrin naturreservat som er ei verna palsmyr. En pals er en haug eller rygg på myr som inneholder en kjerne av permafrost. Palsene dannes når telen sprenger opp jorda. De har en isolerende kappe av torv eller mose som bevarer isen om sommeren. Ved ferdsel på palsen kan isolasjonen brytes, permafrosten smelte og det dannes et sirkelrundt tjern i myra. Haukskardmyrin er en av de sørligste palsmyrene i Skandinavia. Freding pålegger oss å følge merkede stier.


Kanskje dette er et tjern som er dannet etter slitasje på palsen? I bakgrunnen ser vi Grønhø som er pyramidelignende fra denne vinkelen


Sterk vind og dårlige forhold for blomsterfotografering i dag også, men jeg lurte vinden og fanget disse sarte blåklokkene. Fjellblåklokker vil jeg kalle dem. Hvis stilken er mer enn 10 cm lang, legger den seg ned til bakken. Det blåser på toppene. Fargen er irrblå, hvis det finnes noen farge som heter det. De er langt blåere og mørkere i fargen enn blåklokkene i lavlandet.


Storslagen utsikt fra denne høa også. Toppen er på 1271 m.o.h. Vi ser Avsjøen og både E6 og jernbanesporet som bukter seg nordøstover mot Hjerkinn.

3 kommentarer:

 1. God tur videre;-)) Flotte bilder.....
  Ingun

  SvarSlett
 2. Heisann!
  Dette kan jo være et alternativ for oss, men Tore han vil haste fram og tilbake, rastløs, får han ikke til å skjønne at jeg vil ta det som en ferie, slappe av og ta fotturer som du sier vekk, fra E6 og inn i naturen.
  Litt kreasjon skader jo ikke...
  Irrblå har jeg aldri hørt om ;:OD)
  Fortsatt fine dager.

  SvarSlett
 3. Thank you for this refreshing post – I felt fresh, cool breeze from the mountain. The bluebells in the photo are the most beautiful ones I’ve ever seen. What a magical blue!

  Yoko

  SvarSlett