14 mars 2013

Syskole (12) – Tekstilleksikon fortsetter med P - RPashmina
Lett og tynn ull fra fjellgeita Capra Hircus som lever på 3500 meters høyde i Himalaya. Brukes ofte i skjerf.
Pelsimitasjon
Har en jevn eller krøllete lo på vevd eller strikket bunn. Loen er oftest av akryl, men kan være av nylon eller annet syntetisk materiale. Bunnen er ofte syntetisk. Brukes til jakker, frakker m.m. Pelsimitasjon = kunstpels.
Plissé
Brettet stoff av bomull eller polyester med tette og smale liggende bretter som er permanentpresset. Brukes til barneklær, bluser m.m.
Plysj
Framstilles på samme måte som fløyel, men med lengre lo og av flere slags materialer. Brukes til møbler.
Polyakryl
Merkenavn for en type syntetiske fibrer av plast. Akryl er den av kjemofibrene som ligner mest på ull, noe som også er grunnen til at den enten brukes alene eller blandet med ull til produkter som før var av 100 % ull. Polyakryl = akryl.
Polyamid
Fibrer framstilt av olje. Det er et billig, lett, glatt og sterkt materiale som tåler fuktighet. Det brukes i klær, tau, vesker, børster, gitarstrenger og andre gjenstander. Polyamid = nylon.
Polyester
Ligner svært på polyamidfibrene, og blir mye brukt fordi det ikke krøller. Det blir ofte brukt i blandinger som for eksempel ull/polyester, bomull/polyester til bukser, jakker, skjorter m.m.
Poplin
Et tettvevd stoff av bomull som er mercerisert før veving. Tykk innslagstråd gir stoffet en glatt, tett og glansfull overflate.  Brukes til skjorter, kjoler, yttertøy m.m.
Pomponger
 
Kulerunde pyntegjenstander. Lages av ullgarn eller garn/tråder av forskjellig andre tekstiler. Brukes på duker, møbler, hyllekanter og som luedusker m.m.
Possement
 
Kommer fra italiensk passamano som betyr passerer gjennom hånden. En fellesbetegnelse for trådarbeider omspunnet med silke, ull, bomull, gull- eller sølvtråd. For eksempel agraffer, agramaner, frynser, dusker, pomponger, snorer. Brukes til nytte og pynt på møbler, klær, duker, gardiner, lampeskjermer, fanebesetninger, uniformseffekter m.m.
Rami
Kan sammenlignes med lin. Fiber fra stammen på det asiatiske kinagresset som tilhører neslefamilien. Brukes til bluser, skjorter m.m. Rami = kinagress.
Rayon
Framstilles av tre- eller bomullsrester og har mange av de samme egenskapene som bomull. Myk, sval og behagelig mot huden. Lett tennbar. Ikke særlig slitesterkt. Kan krølle fælt. Forsiktig vask. Passer til bluser, skjørt og barneklær. Viskose = rayon.
Regenererte fibrer
Produseres av cellulosemasse. Eksempler på regenererte fibrer er viskose, modal og acetat.
Renning
Langsgående tråder i vev.
Rettsøm
Den vanlige sømmen på en symaskin, dvs. rett fram. Husk å feste tråden ved å sy litt fram og tilbake i enden av hver søm.
Rissehjul
Brukes sammen med markeringspapir for å overføre mønster til stoff. Det jevne hjulet er mer praktisk enn det taggete fordi det lager en sammenhengende linje.


3 kommentarer:

 1. Heisann! Vil bare ønske deg go´hælj ;:OD)

  SvarSlett
 2. Og go´påske med masse sol og hvite vidder ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, det samme til deg, men hvite vidder er det vel dårlig med der du er. Masse hvit krokus kanskje?

   Slett