08 mars 2013

Eventyrlig

 
Gotisk skrift krever en viss konsentrasjon, men bildene i min eventyrbok utgitt i 1879 er like greie å forstå i dag som den gang. Norske Folke- og Huldreeventyr i Udvalg ved P. Chr. Asbjørnsen med Illustrasjoner efter Originaltegninger. Og tegnerne er kjente kunstnere som Gude, Sinding, Werenskiold osv. Alle husker vel Kjetta på Dovre? Alle bildene nedenfor er fra denne utgaven.

 
Pannekaka
 
Jeg håper du bor så nært at du kan ta turen til Eventyrlig kveld på Dombås bibliotek onsdag 13. mars kl. 19. Truls Gjefsen som har skrevet biografiene om både Asbjørnsen og Moe, forteller om eventyr og eventyrsamling i vårt distrikt. Ingeborg Dalheim synger med Jørgen Brandli ved pianoet. Enkel servering som også er «eventyrlig».

 
 En aftenstund i et proprietærkjøkken
 
Folkeeventyr er en eldgammel litterær sjanger og går så langt tilbake som det finnes skrevne kilder. Det er en fortelling som har gått fra munn til munn gjennom mange år inntil de ble skrevet ned. Folkeeventyret kan endre seg litt hver gang det er blir fortalt. Derfor finnes det mange forskjellige nedskrevne versjoner av hvert enkelt eventyr, men det er visse trekk som går igjen i de fleste av dem. Et eksempel er innledningen "Der var engang ..." og avsluttingen "... og de levede lykkelig i alle sine dager"!

Gjete kongens harer


Peer Gynt

2 kommentarer:

  1. Å så artig! Det hadde vært moro! Men den erliksom andre kvelden på yogakurset mitt, så ikke helt bra å ikke være der..
    Så moro med den gamle boka da og disse bildene! :)

    SvarSlett
  2. "Kollisjoner" blir det alt for ofte og jeg forstår at du prioriterer yoga høyt. Det gjør jeg også. Hjertelig velkommen hvis du likevel skulle gå på en omprioritering :)

    SvarSlett