18 november 2013

Food in Nepal


Mat i Nepal er først og fremst nasjonalretten daal bhaat som mange spiser to ganger hver dag. Daal er linser og bhaat er kokt ris. Først legges en haug ris på en stor tallerken. I avdelinger rundt risen plasseres en grønn stuing som ofte er spinat og en rød stuing som man skal passe seg for på grunn av fare for store mengder chili. I tillegg eventuelt poteter eller andre grønnsaker.  Kjøtt hører med hvis det finnes. Fisk kan også brukes. Så kommer linsesuppen i en liten bolle. Den helles over risen som en saus. Akkurat som våre gryteretter kan daal bhaat smake veldig forskjellig fra kjøkken til kjøkken. 


Nepalere spiser ofte med fingrene, men besøkende får en skje, skje og gaffel eller kniv og gaffel.


En variant av daal bhaat. 


Momo er dampede eller stekte melboller med eller uten fyll av forskjellig slag. De serveres med en sterk dip.


Langs vandrerutene velger vi frokost fra en meny som blant annet inneholder havregrøt. Den kan serveres med eplebåter, bananbiter eller annen frukt.


Lunsjmenyen inneholder mange typer supper. Det runde brødet varierer i innhold, farge og smak. Navnet varierer også: Tibetansk brød i områder med tibetanere, gurungbrød der gurungene bor, sherpabrød i sherpaområder osv.


Her serveres hvitløksuppen med kokt hodekål, blomkål, spinat og gurungbrød.


Fargesterk tomatsuppe og sherpabrød.


Dette ligner vel på norsk mat? Potetmos, grønnsaker og speilegg. Fjellfolk har gjerne de samme råvarene og dermed lignende matretter.


Popcorn og en drink som forrett før daal bhaat på restaurant i byen. 


Denne restaurantens versjon av daal bhaat.


Påfyll så lenge man ikke sier nei.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar