29 august 2013

Hvis du trenger en lettlest historisk kjærlighetshistorie

 
Denne boken er vel omtrent så søt som omslaget antyder til tross for harde livsvilkår i Italia på 1500-tallet. I tillegg til kjærlighetshistoriene lærer vi en del om malerkunst. Bernardino Luini, elev av Leonardo da Vinci, er en av hovedpersonene.
 
Jeg har lest bare en tredjedel, så jeg kommer kanskje tilbake med mer omtale senere. Her er et sitat fra side 74:
 
Presten fulgte med mens Luini vasket ned veggene med vann og eddik like iherdig som en vaskekone. Anselmo var vitne til at Bernardino spankulerte omkring med et tau og en pinne og målte opp mens han merket av rett på veggene. Har var der da Bernardino blandet gipsen med kritt og eggtempera. Han var til stede da det første mirakelet tok form – opptegningen av skissene med store kullstiftlinjer. Frem fra de svarte, feiende linjene sprang vidunderlige ensfargede bilder av helgener og syndere, engler og demoner, apostler og kjettere. Og til slutt ble fargene lagt til, og Anselmo fikk se et underverk! For noen klare farger i rødt, blått, grønt og gull, nyanser Anselmo ikke visste eksisterte i Guds fargespekter. Bernardino blandet sine farger selv, slik da Vinci lærte ham, og brukte naturens frukter, men naturens farger hadde da aldri vært så rene?
 
Les videre selv i Fruen av Saronno av Marina Fiorato.  Hun er utdannet i historie ved unversitetene i Oxford og Venezia. Hun studerte også kunst og har arbeidet som illustratør, skuespiller og filmkritiker. Fruen fra Saronno er hennes andre bok. Den ble utgitt i 2010.
 

2 kommentarer:

 1. Heisann!

  Høres ut som om en bok midt i blinken. Jeg har i noen dager forberedt et nytt opplegg i undervisningen av kunst -og formkultur for vg3.
  Elevene har hver for seg skrevet ned hvilken by de kunne tenke seg å besøke - og Venezia er første stopp. Har flere severdigheter å vise i bilder, skal presentere malerne og arkitektene som hadde tilhold der, lese fra La Serienissima, vise utdag av en Kjøpmann fra Venedig fra You Tube osv. Håper det blir timer utover høsten som elevene vil synes er matnyttige for dem!
  Ha fin ukeslutt ;:OD)

  SvarSlett
 2. Det var da gledelig å høre! Samme forfatter har to andre bøker oversatt til norsk: Glassblåseren fra Murano (2009) og Botticellis hemmelighet (2011).

  SvarSlett