11 april 2013

Stillehavet minutt for minutt


"Hvis du noen gang skulle få behov for å vite hvordan du kan trene opp en tiger ved hjelp av fløyten i en redningsvest, er dette boken for deg", står det skrevet på omslaget til boken jeg fikk i gave for mange år siden. Jeg har ikke hatt dette behovet, men Historien om Pi har blitt både kultklassiker og film så jeg kastet meg over den nå, noe som ga meg både humrestunder og hjerteklapp.

Når en dyrehage fraktes på et skip som forliser, skjer det ting som jeg aldri har forestilt meg var mulig. Delvis smertefullt å lese om for den som elsker dyr, men historien er heldigvis så vill at jeg ikke tror på den. Rammen for fakta og filosofi er underordnet, men gir spenning og framdrift. Dette er Stillehavet minutt for minutt i 227 dager med konstant frykt ispedd håp ved hver soloppgang.

Pi har en nesten uutholdelig nervepirrende livbåttilværelse sammen med en syk sebra, tiger. Jeg er glad det er en tam huskatt som jumper opp i sofaen min mens jeg leser. Med klokskap, kunnskap om ville dyr og stort mot finner Pi løsninger for ikke å bli spist, bl.a. fløyten i en redningsvest.

At Pi kommer fram til Kannada vet jeg fra forfatterens forord. Selvfølgelig vet jeg det når jeg tenker nærmere gjennom symbolikk i boken. Skipets navn Tsimtsum som er hebraisk og betyr reduksjon, er kabbalistenes ord for energifelter i skapelsesprosessen. Jeg stusset over hvorfor boken ikke hadde 22 kapitler helt til tallet dukket opp i antall dager på havet. Kombinert med 7 som også er et tall for dager og mye annen symbolikk. I filmen sier Pi at han studerer kabbala.
 
Boken kan samtidig leses som en robinsonade. Pi strander også på en øde øy. En øy både han og tigeren lett kan livnære seg av, men da han skjønner hvilke alvorlig farer som truer her, kommer han seg raskt i båten og fortsetter ferden på havet.

Kanadiske Yann Martel fikk Booker-prisen for Life of Pi.

2 kommentarer:

  1. Heisann!

    Hadde det vært mulig, skulle jeg hatt en liten tiger som husdyr, men jeg får nøye meg med den organge skogkattutgaven!
    Jeg var i ferd med å skrive diktet på bloggen, men av en eller annen grunn lot jeg være. Er ikke så bevandra i norsk poesihistorie at jeg kan bekrefte eller avkrefte teorien om hvorfor Bjørnson skrev diktet. Det er i alle fall ofte henvist til ifm denne måneden.
    Nå går det på de siste stingene for navnefestkjolen. jeg sparer båndene fra deg til Saga blir litt større. Se for meg et nydelig forkle med båndene på a la beltestakken fra Heddal.

    Ha fin ukeslutt, Eldbjørg.... du vil skal på Peer Gyntstevnet, tror det er 7. aug. Kanskje vi kan ta en tur i fjellet sammen!

    SvarSlett
    Svar
    1. Vi får nøye oss med hustiger, ja :-)

      Har ikke planlagt Peer Gyntstevnet, men kanskje, kanskje. Venter på å få oversikt over kattepasseres ferier før jeg fastsetter datoer for sommerplanene. Det blir vel stort sett dagsturer i fjellet og til kulturarrangementer. Ønsker å delta på en fjelltur andre uka i august hvis det blir mulig. Tur i fjellet sammen var et godt forslag. Send gjerne datoforslag på mail.

      Ha en fin ukeslutt du også og lykke til med alt håndarbeid!

      Slett