21 desember 2011

Tradisjonsbakst


Jeg liker myke kaker best. Bløtkake med krem er favoritten. Når jeg for kosen og tradisjonens skyld skal lage julebakst, er serinakaker min absolutte favoritt blant småkakene. Tradisjon, ja. Jeg har sjekket to kilder som begge hevder at oppskrifter på tørre kaker kom for første gang i Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen av Hanna Winsnes i 1845. Hvor mange og hvor lenge noen hadde bakt annet enn lefser og flatbrød før den tid, vet vi kanskje ikke.


For mange år siden ble det slik at jeg lånte mors krumkakejern for å prøve meg på krumkaker. Jeg husker ikke hvordan denne ideen oppsto, men kanskje fordi jeg fikk krumkaker og moltekrem hos en venninne midt på sommeren og skjønte at har jeg disse to tingene, så har jeg kaffemat. Venninnen ga meg dessuten en oppskrift som alltid ble vellykket i følge henne. Og slik er det faktisk selv om noen av krumkakene fikk et underlig utseende i år. De henger sammen, og smaker nok like bra som alltid likevel. Kaker bakt i jern er noen av de eldste kaketypene vi kjenner til.


Jeg tenker at disse to tørre slagene skal holde i massevis. Spesielt fordi jeg er så heldig å ha to søstre å utveksle bakst med. For å tilfredsstille min lyst på myke kaker, baker jeg en nydelig sviskekake med brunt sukker, valnøtter og annet godt. Den er av det holdbare slaget og kan stå på kjøkkenbenken hele jula og ut i det nye året. Hvis den varer så lenge da J

5 kommentarer:

 1. Heisann!

  Nå fylles kakeboksene med gode småkaker i motsetning til her hos meg. De står bare framme som dekorasjon. Jeg har til og med glemt å bestille kransekake, så det må ende opp med formfruktkakebakst i romjula.

  Ønsker deg av hele mitt hjerte en fin juletid, og håper at det nye året vil bringe med seg mange flotte dager for deg og pusene.

  Stor juleklem fra meg ;:OD)

  SvarSlett
 2. Fylles og fylles :-) Det er nå disse to slagene da. Nok det. Har forresten kjøpt hjemmebakt tradisjonsbakst fra Dovre. Det er også jernbakst som egner seg hele året. De ligger i fryseren.

  Hjertelige juleønsker, nyttårsønsker og klemmer fra pusene og meg til pusen og dere!

  Lisa, Nubis og Eldbjørg

  SvarSlett
 3. Ser at det blir mye godt på kakefatene hos deg i jula :)

  Ønsker deg en fin og fredfull jul, og et godt nytt år.
  Beste hilsen Hilde.

  SvarSlett
 4. Liker veldig godt!
  Anne

  SvarSlett
 5. Liker rosettene fra deg veldig godt også, Anne!
  Eldbjørg

  SvarSlett