11 januar 2011

Reiser fra uskyld til erfaring


- There was something humiliating about waiting in a cart on a busy London street with all your possessions stacked around you, on show to the curious public. Jem Kellaway sat by a tower of Windsor chairs his father had made for the family years ago, and watched aghast as passers-by openly inspected the cart’s contents. He was not used to seeing so many strangers at once – the appearance of one in their Dorsetshire village would be an event discussed for days after …

Ikke alle reiser er ønsket og elsket. Tracy Chevalier åpner sin roman Burning Bright med å beskrive familien Kallaways ankomst til London i 1792, en reise utløst av en tragedie foreldrene tror de skal legge bak seg med å flytte. Sønnen Jem og datteren Masie følger motvillig med på lasset og opplever byen som skremmende og utrygg, som den også var, slik troskyldige og uskyldige Masie får erfare senere. Den norske oversettelsen av boken har fått tittelen Uskyld, noe jeg oppfatter som amputert. Erfaring hører også med til innhold og tittel.


Kallaways naboer i London, Kate og William Blake, blir lyspunktet og redningen for begge barna og deres motsetning i den nye fryktløse og gatevante venninnen Maggie. Sammen med barna får vi leksjoner av dikteren og kunstneren William Blake om hans trykkemetoder, og en innføring i hans kjente bøker Songs of Innocence og Songs of Experience. De uttrykker  dualitetsloven som Blake forsøker å forklare for barna og for leseren.

Jeg anbefaler denne lettleste romanen som en introduksjon til William Blakes liv og diktning. Hvis den pirrer til dypere dykk i denne unike personens verden, skal du skaffe deg Geir Uthaugs flotte bok Den kosmiske smie. Det finnes også andre bøker på norsk og i følge Tracy Chevalier alt for mange på engelsk. Bakerst i romanen har hun en liste med de kildene som har vært mest nyttig for henne.

Hvis du synes det var noe kjent med navnet Tracy Chevalier, så er hun også forfatteren av Girl with a Pearl Earring, elsket bok og film med den nederlandske 1600-tallsmaleren Vermeer i hovedrollen.


Tyger, Tyger burning bright,
In the forests of the night,
What immortal hand or eye
Could frame thy fearful symmetry?

Bildet er fra Wikipedia og gjengir William Blakes dikt The Tyger med illustrasjon fra Songs of Experience trykt i 1795.


          ISBN 82-03-17922-3                                          ISBN 82-03-17794-8

3 kommentarer:

 1. Heisann! Eldbjørg - takk for tipset. Som du sikkert har erfart har jeg flere tekster og etsinger/tegninger av Blake på bloggen min. Så en utrolig spennende utstilling av arbeidene hans da jeg var i London sist.... altfor mange år siden nå.
  Jeg har brukt Kvinnen som kledte seg nakebn for sin elksede av Jan Wise med hell i undervisningen da vi hadde Reform' 94. Nå får vi ikke tid til noen sidehopp i det hele tatt, knapt nok med timer til læreboka i Kunst -og formkultur!

  Ha det godt, klem fra Bjørg Nina

  SvarSlett
 2. Hei igjen! Jo, jeg har sett Blake på bloggen din.
  Flotte og uutgrunnelige bilder og tekster. Utstilling av hans ting måtte være fantastisk. Er det en permanent utstilling?

  Klem fra Eldbjørg

  SvarSlett
 3. Hei, den kosmiske smie kommer i nyopptrykk om noen uker. Samtidig med den kommer Blakes profetiske bok Milton med alle Blakes fargetrykk. (Bokvennen). Hvis noen ønsker invitasjon til lanseringen (i Oslo) send melding til forfatteren geir.uthaug@gmail.com eller til hans facebookside.

  SvarSlett