04 februar 2016

Eksklusiv økologisk kaffe brent over bålet i Nepal


«Ja, her vil jeg selge kaffen min», var Bharats spontane reaksjon da han kom inn i Avdemsbue på Lesja i januar 2016 https://www.facebook.com/avdemsbue. Han oppdaget posene fra Himalaya Ontop Organic Coffee Estate http://www.himalayaorganiccoffee.com ved siden av det nepalske flagget.


De to gründerne har mye å snakke om og Anna lytter oppmerksomt til Bharats historie om kaffe fra frø til kopp. Etter planting tar det tre år før man kan høste de første kaffebønnene og det var i 2015 de fikk den første store avlingen. De første plantene ble satt i jorda høsten 2010, men de fleste frøs og døde i løpet av en kald vinter. Bharat som har lært seg kaffedyrking fra internett, erfarte da et det er best å plante om våren. 


Kaffen hans har allerede vært til salgs i den sjarmerende nisjebutikken ved E136 i et halvt års tid. I mai 2015 reiste jeg fra Nepal med prøver på kaffebønner til Anna på Avdemsbue. Hun falt umiddelbart for den klare kaffen med en svak brentsmak fra manuell brenning i kjele over bålet.


Kaffen brennes over åpen ild. Disse to er lykkelige over arbeidsplassene som Bharat har skaffet dem og mange andre ved å etablere kaffefarm i hjembygda. Mennene deres jobber også delvis på farmen og delvis som bærere for Bharats reisebyrå Alpine Explore Nepal http://www.alpineexplorenepal.com og http://www.traveltrek.asia.


Som turister kan vi nyte det gode liv med strikking av sokker til barn i Nepal. Vi bor på Country Paradise Resort http://www.countryparadiseresort.com som ligger midt mellom kaffeplanter og andre økologiske vekster som brukes i matlagingen. Jeg anbefaler sterkt et opphold her når du skal til Nepal.


Subash som er guide på Himalayas vandreruter for Bharats reisebyrå, var den første som kom med kaffe til Avdemsbue i august 2015. Kaffen er eksklusiv og etterspurt. Portoen fra Nepal til Norge er så høy at Anna må stole på norske turister som er villig til å pakke noen kilo til henne i kofferten. Det gjør vi med glede, men har ikke klart å holde tilbudet i takt med etterspørselen.

1 kommentar:

  1. Heisann! Spennende samarbeide - alt er spesielt, fra dyrking, til brenning, transport og salg. Godt jobba alle sammen. Ha ritkig go´hælj, Eldbjørg ;:OD)

    SvarSlett