29 november 2015

Prinsessen som ville til Verdens ende for å skaffe Livets vann


Prinsesse Bari er ingen prinsesse. Hun er den sjuende jenta i en fattig nord-koreansk familie og blir derfor satt ut i skogen for å dø. Hun reddes av familiens hund som sleper babyen hjem i et sjal.

Farmor i familien forteller myten om Prinsesse Bari som også ble forlatt, og kaller opp barnebarnet etter henne. Prinsessen i eventyret gjennomlevde mye slit og mange farer for å komme til Verdens Ende for å skaffe Livets Vann. Farmoren har klarsynte evner og romanens Prinsesse Bari får en lignende skjebne som i eventyret. 

Familiens situasjon går fra vanskelig til verre og verre for hvert år med tørke og elendige avlinger. Da det ryktes at Baris onkel har flyktet til Sør-Korea, blir familien straffet og spredt. Bari, som da er elleve år, en søster og deres farmor flykter til Kina der de får en grusom tid med frykt, sult og sykdom. Til slutt er Bari den eneste gjenlevende. Etter nye hjerteskjærende opplevelser blir hun smuglet på en båt til London der hun kommer som illegal flyktning med falskt pass. Hvordan det går videre med henne vil jeg ikke røpe, men forfatteren antyder at man kan nå innsikt og kanskje forsoning ved å tilgi.

Prinsesse Bari er en brutal og gripende roman. Når de fysiske og psykiske påkjenningene blir uutholdelige, forsvinner hun spontant ut av kroppen som en forsvarsmekanisme. Dette veves sammen med drømmesyn og fantasi. Mine tanker går til både Ringenes herre og Harry Potter. «Lyset trenger inn over alt og stålslottet styrter i grus.»


Forfattren Hwang Sok-Yong (f.1943) regnes som Sør-Koreas mest anerkjente. Han har mottatt flere litterære priser. Prinsesse Bari er en uvanlig godt fortalt historie som spenner over flere år og gjennom mange land. Les og bli grepet du også!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar