12 januar 2014

"Tore på sporet"


Så kom vinteren med 16 minus og rødglødende morgenskyer over furuene ved foten av Dovrefjell. Omtrent så fjernt fra dette blogginnlegget som det er mulig å komme. Jeg vil gjerne gjengi et av mine bidrag til lokalavisens bibliotekspalte Bokaktuelt.

Indias datter av Shilpi Somaya Gowda er en lettlest fortelling som formidler sterke følelser og mye kunnskap om dagens India. Forfatteren tar utgangspunkt i egne erfaringer. Hun vokste opp i Kanada med indiske foreldre, var frivillig arbeider på barnehjem i India og bor i California som voksen.

Denne boken med originaltittel Secret daughter har en hemmelig datter som hovedperson. Hun blir reddet fra å bli drept som nyfødt jentebaby ved at hennes mor, Kavita, i hemmelighet leverer henne til et barnehjem. Hennes far, Jasu, sørget for at den første jentebabyen ble drept. Jentebarn er en belastning på landsbygda i India og et sted mellom 5 og 10 % forsvinner sporløst etter fødselen. «Betal 200 rupies nå og spar 20 000 rupies senere», sies det, og vi forstår at det henvises til medgift.

Vi følger Kavita og Jasu videre i livet parallelt med datterens oppvekst hos adoptivforeldrene Somer og Kris i California. Vi får innsyn i de fattigste av fattiges liv i Mumbais slum, de flotte sarikledde damenes luksustilværelse, slitet på landsbygda og vestlige utfordringer i USA. Alle har tilknytning til den hemmelige datteren Usha som ved en feilskriving senere blir Asha. Som journaliststudent får Asha til et stipend, noe som gjør det mulig for henne å reise tilbake som lærling i en indisk avis. Hun er bestemt på å finne sine biologiske foreldre ved hjelp av avisjobben. Fra da av blir boken interessant og leseren kan få «Tore på sporet»-følelse.

Midt i elendigheten er det plass for håpet, noe som gjenspeiles i datterens navn Usha som betyr daggry og Asha som betyr håp. Les boken!





Shilpi Somaya Gowda

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar